Feltámadtak a dízelek Németországban

Közel ötödével nőtt áprilisban az újonnan forgalomba helyezett autók száma Németországban az egy évvel korábbihoz képest.

Ezen belül az akkumulátoros elektromos autók forgalomba helyezése nem növekedett, a dízeleké viszont meghaladta az átlagot a gépjárműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) hétfői jelentése alapján. A járműkategóriák között továbbra is a SUV-kivitel részaránya a legmagasabb.

Áprilisban 243 ezer új személygépkocsit helyeztek forgalomba Németországban, 19,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ezen belül a céges forgalomba helyezések 19,3 százalékkal nőttek és az összes 66,8 százalékát tették ki, a magánszektorban pedig 20,8 százalékkal nőtt a forgalomba helyezések száma.

Akkumulátoros, tisztán elektromos autókból (BEV) 29.668-at helyeztek forgalomba, 0,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A kategória részesedése 12,2 százalékos volt az összes forgalomba helyezésben. Hibrid autókból 75 ezret helyeztek forgalomba, 26,4 százalékkal többet, mint tavaly – ezen belül a tölthető (plug-in) hibridek 15 ezret tettek ki, ami 28,4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest és 6,2 százalékos részesedés elérésére volt elég.

Benzin üzemű autókból 90,7 ezret helyeztek forgalomba, 18,6 százalékkal többet, dízelekből pedig 46,3 ezret – 28,2 százalékkal többet, mint egy éve – meghaladva az összes forgalomba helyezések növekedési ütemét. A benzinesek részaránya 37,3 százalékos, a dízeleseké 19,1 százalékos volt az összes forgalomba helyezésben.

A német márkák közül áprilisban a Porsche érte el a legjelentősebb növekedést a regisztrációkban, 48,9 százalékkal, a márka ezzel 1,7 százalékos piaci részsedést szerzett. A Volkswagen márkából 37,4 százalékkal többet helyeztek forgalomba éves bázison, 20,9 százalékos piaci részesedéssel, a BMW márka pedig 25,3 százalékos számbeli növekedést ért el és 8,9 százalékos piaci részesedésre tett szert.

A kétezer járműnél nagyobb forgalmat bonyolító importmárkák listáját a Volvo vezette 88,2 százalékos növekedéssel, piaci részesedése 2,3 százalék volt. A Citroen 84,5 százalékkal több autót helyezett forgalomba, a Peugeot pedig 58,8 százalékkal többet – mindkét márka piaci részesedése 2,2 százalék lett.

A nagyobb volumenű importmárkák közül egyedül a Renault-nál csökkentek az új regisztrációk, 11,9 százalékkal. Az importmárkák közül a Skoda érte el a legnagyobb részesedést 6,4 százalékkal az új forgalomba helyezésekből.

A forgalomba helyezett SUV modellek számban 18,5 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, és 28,2 százalékkal áprilisban is a legnagyobb szegmenst képviselték a járműkategóriák között.

A legnagyobb növekedési ütemet viszont a kompakt kategória érte el, 52,2 százalékosat 19,6 százalékos részesedéssel. A sportkocsi kategória számban 29,5 százalékkal nőtt és 1,5 százalékos részesedésre tett szert. Lakókocsit 24,5 százalékkal többet helyeztek forgalomba, a kategória részaránya pedig 3,8 százalékos volt a teljes forgalomban.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

www.szallerbeckmotor.hu

Megfontoltan két keréken (x)

A motorozás sokaknak a szabadság megtestesítője. E tevékenység által ki tudnak lépni a szürke hétköznapokból, amelyek zsúfolásig vannak szabályokkal és határokkal. Épp ezért könnyű átesni a ló túloldalára, és túl hevesen hajszolni a szabadság érzését két keréken.

Read More »