Az EU-ra egyelőre nem hatott a brit időhúzás

A brit kormány szerint január végéig a parlament elé kerül a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás, amelyről eredetileg kedden kellett volna szavaznia az alsóháznak. Közben Merkel kijelentette, hogy nem lát lehetőséget a Brexit-megállapodás módosítására.

Theresa May brit miniszterelnök előző este jelentette be, hogy az Európai Unióval elért megállapodást egyelőre nem terjeszti az alsóház elé szavazásra – ezt azzal indokolta, hogy jóllehet az egyezmény számos kulcsfontosságú pontjának széles körű a támogatottsága, egy elem, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás esetében „mélységes aggályok tapasztalhatók”, és ha a szavazást az eredeti terveknek megfelelően kedd este megtartották volna, az egyezményt az alsóház „jelentős többséggel” elutasította volna.

A kormányfő nem jelölt ki új időpontot a szavazásra, az alsóház keddi ülésnapján azonban Robin Walker, a Brexit-ügyi minisztérium államtitkára kijelentette: a kormány szándéka az, hogy a megállapodás január 21. előtt a ház elé kerüljön.

A január 21-i határidő eredetileg a brit EU-tagság megszűnéséről intézkedő törvényben szerepel, és arról intézkedik, hogy a kormánynak nyilatkoznia kell a Brexit-folyamat további irányáról alkotott elképzeléseiről, ha addig az időpontig nem születik megállapodás az EU-val a Brexit feltételrendszeréről, vagy ha a megállapodást a parlament elutasítja, és a januári határidőig nem kerül újabb Brexit-egyezmény a törvényhozás elé.

Kedden a Downing Street szóvivője is jelezte, hogy Theresa May január 21-ig az alsóház elé terjeszti szavazásra a Brexit-megállapodást.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a szavazás elhalasztásáról általa kezdeményezett soron kívüli keddi vitanapon azonban kijelentette: ha Theresa May – aki kedden Hágában és Berlinben tárgyalt a Brexit-megállapodás ügyében kialakult nagy-britanniai helyzetről – „néhány meleg, biztató szón kívül” üres kézzel tér haza, akkor azonnal a parlament elé kell terjesztenie szavazásra a Brexit-megállapodást. Corbyn szerint ha a kormányfő ezt nem teszi meg, akkor távoznia kell tisztségéből.

  • Merkel is megszólalt
Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben világossá tette Theresa May brit kormányfőnek, hogy nem lát lehetőséget a brit uniós tagság megszüntetéséről szóló megállapodás megváltoztatására – jelentették német hírportálok.

Merkel azt is hangsúlyozta, hogy London csak az Európai Unió egészével állapodhat meg a kilépésről, és nem lehet szó tagországonként külön-külön kötendő egyezségekről. Az a kérdés, hogy miként lehetne több biztosítékot nyújtani Londonnak arra az esetre, ha ez az átmeneti időszak hosszúra nyúlik,  és így az egységes vámügyi szabályozás miatt hosszú időre korlátozott lesz a brit vezetés kereskedelempolitikai önállósága, annak ellenére, hogy az ország már nem is az EU tagja. Mint mondta, Theresa May ilyen biztosítékokat kíván szerezni, hogy meggyőzze a megállapodást elutasító képviselőket pártjában, a Konzervatív Pártban.

A Konzervatív Párt a tavalyi előrehozott parlamenti választások óta kisebbségben, a legnagyobb észak-írországi britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) frakciójának eseti külső támogatásával kormányoz. Jóllehet a Brexit-megállapodást a DUP is élesen bírálja és elutasítja, a párt vezetése azonban tudatta, hogy bizalmatlansági szavazás esetén felsorakozna a Konzervatív Párt mögött.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »