Piaci körkép: állami tulajdonban maradhat az Alitalia utódja

  • Emelkednek az európai részvénypiacok
  • A DE30 az 50%-os visszatérési szintet teszteli 14.060 pontnál

Pluszban forognak ma az európai blue chipek, a nyugat-európai indexek 0,6 – 1,1% közötti emelkedést mutatnak, a DE30 határidős index 0,8%-kal erősödik. Megnyugodtak a kedélyek a világpiacokon a japán jegybank tegnapi, meglepetésszerű szigorítása után, ugyanakkor a japán jen (JPY) meg tudta tartani a tegnapi nyereségei nagy részét.

Ahogy már tegnapi piaci körképünkben is jeleztük, a német DE30 bikás gyertyával tudott zárni tegnap 14.000 pont környékén és megvédte a lokális piaci geometria alsó határát. Ezzel a bikák megtartották az irányítást és az emelkedés ma kiterjedt a 14.060 pontos szintig, ahol a 2021 végén indult eső szakasz 50%-os visszatérési szintje található – ennek áttörése pedig tovább javítaná a bikák kilátásait.

DE30 napi bontású (D1) grafikon. Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Amennyiben az emelkedés folytatódik és az index tovább tudja faragni az elszenvedett veszteségeket, a vevők első célja a 61,8%-os visszatérési szinttel jelzett ellenállási zóna lehet 14.600 pont környékén.

Vállalati hírek

Az Adidas (ADS.DE) az egyik legjobban teljesítő DAX-komponens ma, miután amerikai versenytársa, a Nike erős eredményszámokat tett közzé. A Nike 13%-kal erősödött az amerikai zárás utáni kereskedésben annak köszönhetően, hogy a 2022 novemberében zárult negyedévben 13%-kal 13,3 milliárd dollárra nőtt a globális árbevétele (várt: 12,6 mrd dollár). Az amerikai ruházati vállalat kedvező eredménye az egész szektor hangulatára hatással volt Európában: az Adidas részvényei több mint 3%-kal erősödnek, míg a Puma (PUM.DE) mintegy 8%-kal forog magasabban.

A Bloomberg riportja szerint a Deutsche Bank (DBK.DE) azt fontolgatja, hogy 4%-os béremelést ad néhány legjobban kereső, üzletkötéssel foglalkozó alkalmazottjának, hogy ezzel próbálja ellensúlyozni a megélhetési költségek emelkedését. A cikk ugyanakkor azt is állítja, hogy a német hitelező csökkenteni fogja a kötvény – és részvénykereskedők bónuszait.

Az Ansa riportja szerint a Lufthansa (LHA.DE) mérlegeli, hogy kisebbségi részesedést vásárol az olasz állami tulajdonú ITA Airways-ben, ami az olasz nemzeti légitársaság, az Alitalia utódja. A cikk szerint a Lufthansa 40-49% közötti részesedéssel számol, így az olasz állam maradhatna a vállalat többségi tulajdonosa.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »