Tovább élezné a konfliktust a szerb elnök koszovói látogatása

Nem segítene a szerbek és a koszovóiak kapcsolatának rendezésén, sőt olaj lenne a tűzre egy koszovói látogatás – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök a belgrádi Pink Televízió szerda reggeli híradójának beszámolója szerint.

A szerb államfő elmondta: nagyon szívesen ellátogatna Észak-Koszovóba, hogy támogatásáról biztosítsa a helyi szerbeket, hiszen már tizenkettedik napja védik a barikádokat, de egyrészt a pristinai kormány nem engedélyezné a belépését, másrészt pedig a helyi albánok esetleg „vérszemet kapnának”, és ez csak rontana a helyzeten. Hozzátette: a koszovói albánok azt hiszik, hogy minden koszovói hatalom csak az övék, és egy ilyen látogatás csak azt eredményezné, hogy a helyi szerbeket támadnák meg.

Ezekkel a mondatokkal Vucic arra reagált, hogy egy nappal korábban Albin Kurti koszovói miniszterelnök közölte: a barikádokat el kell távolítani, még ha az áldozatokkal is járhat.

Koszovó északi részén hónapok óta feszült a helyzet. A helyi szerbek tizenkét napja barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoznak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott egy egykori koszovói szerb rendőrt, aki állításuk szerint terrortámadást tervezett a választási bizottság épületei ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén mintegy ötvenezer szerb él, míg további körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »