Madridba ért a tartományi oltásbotrány

Bejelentette lemondását Isabel Díaz Ayuso, a madridi autonóm tartomány elnöke, és május 4-ére előrehozott választások kiírását jelentette be szerdán. Az ügy előzménye, hogy január végén soron kívül oltották be Murcia tartomány számos köztisztviselőjét.

A konzervatív néppárti (PP) politikus elmondta: azért szánta rá magát erre a lépésre, mert koalíciós partnere, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt és a Szocialista Munkáspárt (PSOE) bizalmatlansági indítványt készült benyújtani vele szemben.

Szeretném, ha a madridiak maradnának ennek a történetnek a főszereplői” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy így a választók dönthetnek jövőjükről.

Madridnak stabil kormányra van szüksége, jelen körülmények között ezt nem lehet biztosítani – tette hozzá. Mint mondta, döntéséhez hozzájárult, hogy délelőtt a murciai autonóm tartományban – ahol a PP és a Ciudadanos eddig szintén együtt kormányzott – a koalíciós partner a szocialistákkal közösen bizalmatlansági indítványt nyújtott be Fernando López Miras elnök ellen.

A murciai koalíció szakadásához az vezetett, hogy január végén soron kívül oltották be koronavírus ellen a tartomány azóta már lemondott egészségügyi tanácsosát és tárcájának számtalan alkalmazottját. A Ciudadanos szerint a PP „visszaélt a közhatalommal”, és „korrupciót” követett el. A bizalmatlansági indítvány várhatóan átmegy a helyi törvényhozáson, az új murciai elnököt a Ciudadanos adhatja.

A madridi elnök hivatalos bejelentését megelőzően a helyettese, Ignacio Aguado, a Ciudadanos politikusa már nyilvánosságra hozta a várható lemondást, amelyet felelőtlenségnek nevezett. „Nincs nagyobb árulás, mint az adott szó megszegése” – fogalmazott az elnököt bírálva.

A lemondás hírére a madridi tartományi parlament két ellenzéki pártja, a PSOE és a Más Madrid is bizalmatlansági indítványt terjesztett be Isabel Díaz Ayusoval szemben, azonban jogi vita várható arról, hogy ezek érvényesek-e vagy sem. Amennyiben igen, a parlament feloszlatása nem lép életbe, megtartják a bizalmi szavazást, és nem lesz előrehozott választás.

A PP és a Ciudadanos együtt vezeti Andalúziát is, ahol mindkét párt nyilatkozatban erősítette meg a helyi koalíció szilárdságát. Hasonlóan tettek Kasztília és Leónban is, azonban a szocialisták ennek ellenére a nap folyamán bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a tartományi kormány ellen. Indítványuk elfogadásához egyelőre nem rendelkeznek a szükséges parlamenti többséggel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »