Vasárnaptól hamarabb kell hazaérni Romániában

A román kormány március 14-től újabb 30 napra meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, növeli az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és korlátozza a hegyvidéki szálláshelyek működését.

A járványügyi intézkedéseket az országos operatív törzs (CNSU) szerdai határozata részletezte. A legfontosabb újdonság az, hogy vasárnaptól kezdődően a hajnali 5 óráig tartó éjszakai kijárási tilalom már nem 23, hanem 22 órától kezdődik.

Ugyancsak vasárnaptól kezdődően 23 hegyvidéki üdülőtelep szállodái és panziói befogadóképességük legfeljebb 70 százalékát kihasználva fogadhatnak szállóvendégeket – az érintett települések között található a székelyföldi Tusnádfürdő, Borszék, Homoródfürdő, Szováta, Hargitafürdő, a partiumi Biharfüred, valamint a legnépszerűbb Brassó és Prahova megyei síközpontok: Brassópojána, Predeál, Sinaia és Busteni is.

A CNSU szerdai határozata szerint minden korábbi megszorítás érvényben marad: közterületen – zárt térben és a szabadban is – mindenütt kötelező védőmaszkot viselni, tilos magánünnepségeket, társas összejöveteleket tartani, hat embernél több nem gyülekezhet az utcán, és az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk.

Florin Citu miniszterelnök a szerdai kormányülés után elmondta: az operatív törzs ülésén több más intézkedés – köztük a plázák bezárása – is felmerült, de ezeket elutasították. A kormányfő hozzátette: a koronavírus-járvány elleni védekezés legfontosabb eszköze az oltáskampány, amelyet nagyon sikeresnek nevezett.

Kedden Klaus Iohannis államfő azt mondta, a román hatóságok nem szándékoznak teljes zárlatot bevezetni húsvétkor, ugyanakkor aggasztónak nevezte a fertőzöttek és az intenzív osztályon ápolt súlyos betegek számának növekedését, és felkérte polgártársait, tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket, nehogy a célegyenesben veszítsék el a koronavírus elleni küzdelmet.

Romániában az aktív fertőzöttek száma nagyságrendileg 48 ezer fő, így lakosságarányosan nem kifejezetten magas (0,25%), de a napi új fertőzöttek száma 4500 felett volt az utóbbi 24 órában, a súlyos esetek száma pedig 1140 fő – utóbbi számok pedig már aggodalomra adnak okot.

Forrás: MTI / Worldometers 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »