Friss hírek

Spanyolország: a belföldi turizmus korlátozott, de a külföldiek mehetnek

Spanyolország turisztikai szektora csaknem egy évnyi rekord alacsony aktivitás után továbbra is egy mesterségesen előidézett kómában marad. A korlátozások azonban most tartományi szinten vannak meghatározva, ami a turizmusra is furcsa hatással van. 

A fertőzések 2021 eleji fellendülése új mobilitási korlátozásokhoz vezetett az egész európai kontinensen, Spanyolországban azonban ez paradox helyzetet teremtett: míg a regionális határokon átnyúló utazás nagyrészt tilos, a nemzetközi utasokat mégis beengedik az országba.

Az ellentmondás azzal magyarázható, hogy a második szükségállapotban az ország regionális kormányai felelősek a koronavírus-intézkedéseik eldöntéséért. Ez ellentétben áll a tavaly március – június közötti időszakkal, amikor a központi kormány az első szükségállapot által biztosított sürgősségi hatáskörök alatt hozta meg az összes kulcsfontosságú döntést.

A jelenlegi jogi keretek között a regionális hatóságok lezárhatják saját határaikat az alapvető belföldi utazások kivételével. Azonban nem tagadhatják meg az európai utazók belépését az olyan nemzetközi határokon keresztül, mint a központilag irányított repülőterek vagy kikötők. A spanyol kormány csak az Egyesült Királyságból és az EU-n kívüli országokból érkező nem alapvető fontosságú utazásokat korlátozza.

Az egyetlen feltétel, amelyet a légi vagy tengeri úton érkező utasok számára bevezettek, az a negatív PCR-teszt megléte, bár ez sem kötelező a szárazföldön érkező utasok számára. Ami valamennyire kordában tartotta a külföldről érkezők számát inkább az volt, hogy származási országaik jelentősen korlátozták a szabadidős célú külföldi utazásokat.

Forrás: Pixabay

Januári számok

Ez a sajátos döntési megoldás, amelyhez hozzáadódott a karácsonyi ünnepeket követő rossz epidemiológiai helyzet is, kiszámíthatatlan kezdetet eredményezett a spanyol turisztikai ipar számára. A nyitott határok ellenére januárban csak 434 362 külföldi utazó érkezett az országba, ami 89,5% -kal kevesebb, mint 2020 azonos hónapjában. Az Országos Statisztikai Intézet (INE) által kedden közzétett adatok szerint a költés visszaesése is hasonlóan drámai volt: 452 millió euró, ami 90,5% -os csökkenést jelent 2020 januárjához képest.

Mindez egy történelmileg borzasztó 2020-hoz adódik hozzá, amely az utóbbi 50 év legrosszabb érkezési és költési mutatóit produkálta. Az idegenforgalmi ipar csak remélni tudja, hogy az oltási kampány segít megmenteni a nyári szezont.

Az üzleti utazások különösen megszenvedték a koronavírus-válságot. A legtöbb vásárt és szakmai rendezvényt törölték, azokat pedig, amelyeket mégis megtartottak, áthelyezték a virtuális térbe. Az üzleti találkozókkal hasonló volt a helyzet.

Ennek ellenére a szabadidős utazások csökkenése olyan mértékű, hogy az üzleti utak aránya így is a legmagasabb az összes spanyolországi utazás százalékában: a januári utazások 37% -a szakmai célú volt, míg decemberre vonatkozóan ez a szám 41%.

  • Kapcsolódó:

Forrás: El Pais

Friss hírek