A járvány padlóra küldte a spanyol gazdaságot

Példátlan mértékben, 11 százalékkal esett vissza a spanyol gazdaság teljesítménye 2020-ban éves összevetésben a koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteki előzetes beszámolójában.

kép forrása: INE

A jelentés kiemelte: hat éve tartó gazdasági növekedés folyamata szakadt meg a múlt évben a negatív rekordot jelentő eredménnyel. A hazai össztermék (GDP) mérésének 1970 óta tartó történetében a legrosszabb év eddig 2009 volt 3,8 százalékos éves csökkenéssel.

Az INE beszámolója szerint a tavalyi utolsó negyedév 0,4 százalékos és a harmadik negyedév 16,4 százalékos teljesítménynövekedése sem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza az első két negyedévben bekövetkezett 5,3 és 17,9 százalékos zuhanást.

kép forrása: INE

A hivatal előzetes eredménybecslése megfelel a spanyol jegybank (Banco de Espana) és a kormány várakozásainak is. Előbbi 10,7 és 11,6 százalék közötti várható csökkenést jelzett, utóbbi 11,2 százalékos visszaesést.

Az idei évre a központi bank 4,2-8,6 százalék közé teszi a GDP várható növekedését, míg a kabinet 7,2 százalékos bővüléssel számol, amely a koronavírus okozta károk helyreállítását célzó európai uniós alap forrásait hozzáadva elérheti akár a 9,3 százalékot is.

  • Friss cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »