Hét cég fut versenyt a koronavírus ellenszeréért

A világgazdaságot hetek alatt feldúlta a koronavírus-járvány és egységes az álláspont arról, hogy a normális kerékvágásba csak egy hatásos és széles körben elérhető gyógymód és megfelelő védőoltások mellett lehet visszatérni. Nem csoda, hogy a befektetők követik azoknak a vállalatoknak a részvényeit, amelyek ilyen termékeken dolgoznak. Ebben az elemzésben a verseny vezető résztvevőit mutatjuk be. 

Fontos, hogy megkülönböztessük a koronavírus elleni gyógyszereket és a védőoltásokat. Az előbbiek a tünetek kezelését és a betegek gyógyítását célozzák azoknál, akik már elkapták a betegséget, míg a védőoltások a hosszútávú immunitás kialakulását célozzák.

Mielőtt megnéznék az egyes vállalatokat, és azt, hogy mit fejlesztenek, egy előzetes figyelmeztetésre is szükség van. A járvány felkészületlenül érte a világot és nagy szükség lenne a megfelelő gyógymód megtalálására, emiatt a koronavírus vonatkozásában egyes országokban lazítottak a tesztelési és engedélyezési szabályokon annak érdekében, hogy felgyorsítsák a folyamatot. Éppen ezért nehéz összehasonlítani az érkező bejelentéseket más, nem a koronavírusra fejlesztett gyógyszerek hasonló híreivel.

Sok Covid-19 elleni gyógyszer korai tesztjei még azelőtt elkezdődtek, hogy a járvány világméretűvé vált volna, és nem volt annyi fertőzött, mint ma. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezek a korai tesztek egy korlátozott számú mintán vagy megfelelő kontrollcsoport nélkül lettek elvégezve, ezért ezek eredményeit óvatossággal kell kezelni. Másrészről viszont a verseny nyertese nagy előnyt érhet el versenytársaival szemben, így a befektetők szinte bármilyen információmorzsára reagálnak.

Koronavírus gyógyszerek – Gilead és Eli Lilly

A Gilead Science (GILD.US) által gyártott Remdesivir jelenleg a „leghíresebb” koronavírus-gyógyszer. Ígéretes eredményeket produkált a klinikai teszteken, amit örömmel  fogadtak az amerikai tisztviselők. Bár az a tény, hogy az egészségügyi hatóságok a világ számos országában engedélyezték a használatát Covid-19 kezelésekre, már önmagában is jó eredménynek tűnik, azért szükséges némi magyarázat is. Ez nem egy új gyógyszer – pár évvel ezelőtt az Ebola kezelésére használták és emiatt tudjuk, hogy biztonságosan használható. Ezért is volt ilyen gyors az engedélyezése. A Gilead február végén kezdte meg a tesztek utolsó fázisát, amikor a járvány még mindig a korai stádiumánál tartott és elismerték, hogy nem volt meg a szükséges számú mintájuk. Mindezek ellenére, jelenleg a Remdesivir az egyetlen olyan gyógyszer, ami jelentős hatást mutatott a vírus kezelésénél (a felépülési idő 15 napról 11 napra csökkent a használatával). Ahogy egyre több beteg kapja meg a kezelést, ezzel párhuzamosan érkezhetnek további hírek a termék hatásosságáról.

A Gilead profitált a gyógyszerével kapcsolatos pletykákból, majd a tesztek eredménye után is ugrott egyet felfelé. Ugyanakkor a 85-89 euró közötti hosszútávú árzóna leküzdése nehéz falatnak bizonyult és a részvény már a 2020 januárjában indult emelkedésnek több mint a felét visszaadta. Erős támasz található 62 eurónál, ez viszont nagyon messze van a jelenlegi árszinttől. Forrás: xStation5

Néhány vállalat, köztük az AstraZeneca (AZN.UK), az Eli Lilly (LLY.US) és a Regeneron Pharmaceuticals (REGN.US) egy antitest-alapú kezelés kifejlesztésén dolgoznak, ami az immunrendszer válaszát másolná le. A biotechnológiai cégek jelenleg az ígéretes anyagok emberi teszteléshez alkalmas mennyiségének előállításán dolgoznak. Közülük az Eli Lilly jár elől, terveik szerint az emberi tesztek május végi megkezdésének engedélyezését fogják kérni az amerikai hatóságoktól. Mivel azonban a legtöbb ilyen teszt év közepén indul, valószínűleg várnunk kell még pár hónapot az első eredményekre.

Koronavírus elleni oltások

A Moderna (MRNA.US) által közölt hír, miszerint az általuk fejlesztett védőoltás ígéretes eredményeket produkált az első teszteken, a hét elején a teljes részvénypiacot magasabbra küldte. Bejelentésük szerint az oltás kiváltotta az immunrendszer válaszát – ugyanakkor amit az emberek hajlamosak elfelejteni, az az, hogy ezek a korai tesztek még nem igazán a termék hatékonyságának, hanem inkább a biztonságosságának igazolására irányulnak.

A Moderna először egy kis mintán akarta tesztelni az oltást, hogy lássák, biztonságos-e és vannak-e mellékhatásai. Az már kiderült, hogy biztonságos, így most következhet a nagyobb mintán történő tesztelés. Ezeknek a nagyobb mintán elvégzett teszteknek az eredménye lesz kulcsfontosságú, mert ez alapján már meg lehet határozni, hogy az oltás valóban hatásos-e a koronavírus ellen. A tesztek második fázisa, aminél a megfelelő dózist határozzák meg, bármelyik pillanatban elkezdődhet, míg a nagy mintán elvégzendő harmadik fázis várhatóan júliusban kezdődik meg.

A befektetők úgy tűnik újragondolták a Moderna (MRNA.US) védőoltásához történő hozzáállásukat. A részvény réssel felfelé nyitotta a hetet, de azóta lefelé tart. A 67,50 dollár körüli szint ellenállásként funkcionált a bejelentés előtt, ez immár támaszként szolgálhat, ha a csökkenő mozgás folytatódna. Forrás: xStation5

Fejlesztés alatt áll még két oltás, amiket érdemes megemlíteni. A Sanofi (SAN.FR) a GlaxoSmithKline-nal (GSK.UK) állt össze, míg az AstraZeneca (AZN.UK) az Oxfordi Egyetemmel kötött partnerséget.

A Sanofi és a GSK azzal próbálkozik, hogy a Sanofi jelenlegi influenza elleni oltását alakítják át a koronavírus elleni szerré. A két vállalat ehhez forrásokat is kapott az amerikai kormányzattól és az év második felében tervezik megkezdeni az emberi teszteket. A jelenlegi kapacitás évi 600 millió adag előállítására korlátozódik, de a Sanofi és GSK ezt meg szeretnék duplázni. A vezérigazgatók szerint az Egyesült Államoknak prioritása lesz az oltások disztribúciójánál, ami felbőszítette a Sanofinak otthont adó franciákat.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem egy ártalmatlan vírus átalakításával próbálnak meg védőoltást fejleszteni. A kutatáshoz az Egyesült Királyság biztosította a forrásokat, és ezzel egyben megkapta a jogot, hogy elsőként kapja meg a terméket. A védőoltást máris embereken tesztelik és az év közepére érhetik el a végső tesztelési fázist. Az AstraZeneca célja, hogy az Egyesült Királyságban 30 millió adag védőoltás álljon rendelkezésre 2020 szeptemberére.

Időközben pedig itt is bejelentkezett az amerikai kormányzat, akik egy 1,2 milliárd dollár összegű támogatással biztosították, hogy az első 1 milliárd adagból 300 millió náluk landoljon – persze ha elkészül és hatásos lesz. Az Egyesült Államokkal kötött megállapodás a pénzügyi támogatáson kívül azt is tartalmazza, hogy az USA 30 ezer tesztalannyal részt vesz a szer klinikai kísérleteiben.

Az elemzés teljes verziója több grafikonnal, technikai elemzéssel elérhető az XTB weboldalán.

Amennyiben pedig szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával!

[/box]

Forrás: XTB / Reuters

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.
  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek