Már meg is alakult az új lengyel kormány

Andrzej Duda lengyel államfő pénteken beiktatta hivatalába a Mateusz Morawiecki vezette új lengyel kormányt. Az elnöki palotában tartott eskütételről a lengyel televízió élő adásban tudósított. A kormányfő kisebb módosításokat hajtott végre az általa az október 13-i parlamenti választásokig vezetett kabinet összetételén.

Morawiecki a múlt héten ismertette kormánya javasolt összetételét. A korábbi politikáját folytató kabinetben összesen 20 tárca lesz, megmarad az eddigi miniszterek többsége, átszerveznek viszont egyestárcákat:

  • létrejön az uniós források felhasználásában illetékes alapkezelő minisztérium;
  • megszűnik az energiaügyi minisztérium;
  • az állami tulajdonú bányászati és más társaságokat egy új vagyonkezelő tárca alá rendelik;
  • valamint a környezetvédelmi minisztériumtól különválik a klímavédelmi terület.

A külügyi tárcát változatlanul Jacek Czaputowicz fogja irányítani, a minisztériumból azonban kiválik az Európai Unió ügyeinek területe, amelyet a miniszterelnöki hivatal minisztereként az eddigi külügyminiszter-helyettes, Konrad Szymanski vezet majd.

A védelmi tárcát továbbra is Mariusz Blaszczak tölti be. A kulturális és nemzeti örökségvédelmi tárca élén ismét Piotr Glinski, míg az infrastrukturális minisztériumén Andrzej Adamczyk, az igazságügyi tárcáén pedig Zbigniew Ziobro áll majd, aki egyben a főügyészi tisztséget is betölti. A belügy- és közigazgatási miniszter ismét Mariusz Kaminski lesz.

Az államfő által kinevezett miniszterekről jövő kedden tart bizalmi szavazást a szejm, a miniszterelnök feltehetőleg délelőtt mond programbeszédet. Morawieckit a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelölte ismét kormányfőnek, amelynek 235 képviselői helye van a 460 tagú alsóházban, így minden valószínűség szerint meglesz a szavazatok többsége a támogatásához.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/PAP

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »