politika

Janet Yellen lehet az új amerikai pénzügyminiszter

Joe Biden megválasztott elnök Janet Yellent, az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) korábbi elnökét nevezi a pénzügyminiszteri posztra. A lépés történelminek minősíthető, lévén az Egyesült Államoknak korábban sosem volt női pénzügyminisztere. A 74 éves Yellen “politikailag biztonságos” választásnak tűnik, ugyanis kétpárti támogatást élvez, ezért képes lehet kompromisszumra juttatni a demokratákat és a republikánusokat a gazdaság egyébként rendkívül ...

Read More »

A michigani végeredmény nyomán megnyílt az út Joe Biden előtt

Miután hétfő délután Michigan állam választási bizottsága hitelesítette Joe Biden győzelmét, az Egyesült Államok Általános Szolgáltatások Igazgatóságának (GSA) vezetője, Emily Murphy levélben értesítette a demokrata párti elnökjelöltet, hogy szabad utat kap a hatalomátadás megindításához.

Read More »

Joe Biden viszi Arizonát is

Több mint két évtized telt el azóta, hogy Arizona egy demokrata elnökjelöltre szavazott (ez 1996-ban történt, amikor Bill Clintont újraválasztották). Az előrejelzések szerint azonban minden bizonnyal Joe Biden megválasztott elnök szerzi meg Arizona 11 elektori szavazatát, ami által már 20-szal több voksa lesz, mint ami a győzelemhez szükséges.

Read More »

Biden karnyújtásnyira van a győzelemtől

Lévén Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzött Michiganben és Wisconsinban, egyre nagyobb az esélye annak, hogy ő nyeri az elnökválasztást. A politikusnak mindössze 6 elektorra van szüksége, hogy elérje a 270-es határt - és ezt valószínűleg meg is szerzi, mert jelenleg nagyon úgy fest, hogy ő viszi Nevadát, ami pontosan ennyi elektort ad.

Read More »

A román kormány nem tudta teljesíteni korábbi ígéreteit

Adós maradt ígéreteinek teljesítésével az egy éve beiktatott, Ludovic Orban vezette jobbközép román kormány, amely nem tudta eltörölni a kiváltságosok különnyugdíjait, nem vezette be a kétfordulós polgármester-választást, illetve nem helyezte hatályon kívül az előző szociáldemokrata (PSD) kormány igazságszolgáltatást érintő intézkedéseit - összegezte szerdán az Adevarul című liberális lap a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányának adósságait.

Read More »

Szoros a küzdelem az amerikai elnökválasztáson

Gőzerővel zajlik a szavazatok összeszámlálása az amerikai elnökválasztáson, több államban már (nagyon valószínű) győztest is hirdettek. A kedd éjjel közzétett előrejelzések és részeredmények szerint például a kulcsfontosságú államok közé tartozó Floridában Donald Trump nyert - és a papírforma 1992 óta az, hogy aki ezt az államot viszi, az lesz az elnök.

Read More »

Javában zajlik az amerikai elnökválasztás

Az Egyesült Államokban helyi idő szerint reggel óta már százezrek voksolnak az szavazóurnáknál; Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő republikánus elnök és kihívója, a demokrata párti Joe Biden egyaránt bizakodónak nevezte magát.

Read More »

Elnökválasztás: már 71,5 millió amerikai szavazott

Szerdáig több mint 71,5 millió amerikai adta le szavazatát az 5 nap múlva esedékes elnökválasztásra, ami mintegy fele a 2016-os választáson voksolók végső számának. A demokraták azt remélik, hogy ez az energia döntő győzelemhez vezet november 3-án. Noha az eddig leadott (korai) szavazatok alapján a Demokrata Párt vezet, ez azért van így, mert a közvélemény-kutatások szerint a republikánusok szívesebben mennek ...

Read More »

Joe Biden nagyobb népszerűségnek örvend a hölgyek körében

A női adományozók Joe Biden elnökválasztási kampányához való hozzájárulása jelentősen megnőtt, mikor a demokrata párti politikus Kamala Harrist választotta alelnökjelöltjéül. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa volt; a női adományozók (és úgy általánosságban a női szavazók) alapvetően inkább Biden felé húznak Donald Trumppal szemben.

Read More »