2022-től nem kell Lengyelországnak az orosz földgáz

A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató 2022 után nem vesz földgázt a Gazprom orosz gázipari vállalattól. A lengyel cég erről pénteken értesítette az orosz vállalatot.

A két cég között 2022 december 31-én jár le a Jamal-szerződésként is ismert hosszú távú gázmegállapodás, amiről a lengyel fél úgy véli, hogy az számára előnytelen. A PGNiG szerint ugyanis az orosz földgáz túlárazott, a világon az egyik legtöbbet ezért kell fizetnie.

Lengyelország évi 15 milliárd köbméter földgázt használ fel. Ennek a harmadát maga termeli az országban, fennmaradó részét pedig importálja. Legnagyobb gázszállítója a Gazprom, amely a jelenlegi hosszú távú megállapodás keretében évi 10,2 milliárd köbméter földgázt szállít.

A lengyel kormány korábban már többször jelezte, hogy a Gazprommal kötött szerződés lejártáig alternatívákat keres az orosz import kiváltására. Ezek egyike lehet a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala.

Az LNG lengyelországi behozatala évről évre nő, tavaly az importált gáz több mint húsz százalékát tette ki. A 2015-ben üzembe helyezett swinoujsciei gázkikötő már hetven, összességében 7,5 milliárd köbméter visszagázosított LNG-nek megfelelő szállítmányt fogadott. A gázkikötő kapacitását a jelenlegi évi 5 milliárd köbméterről 2021-ig 7,5 milliárd köbméterre tervezik növelni, ami a teljes lengyel gázkereslet mintegy a fele.

Tavaly októberben a PGNiG elnöke arról beszélt, hogy Lengyelország csaknem 30 százalékkal olcsóbban szerez be cseppfolyósított gázt az Egyesült Államokból, mint földgázt a Gazpromtól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »