A bakelitek meglepő felvirágzása

Friss felmérések azt mutatják, hogy az idei év végére a mára már őskövületnek hitt bakelitlemezek eladási mutatói túlszárnyalhatják a CD-kből származó bevételeket, azaz a digitális letöltések korában tér vissza a már-már kihaltnak hitt analóg hangzás.

„A bakelit még hosszú ideig piacvezető lesz” – Patricia Heimers, az Amerikai Hanglemezipari Társaság (RIAA) egykori szóvivője nyilatkozott így 1989-ben az AP-nek. A jóslatot akkoriban senki nem vette komolyan, mivel pár évvel később a CD-k jóval keresettebbek és kelendőbbek lettek, mint azok a bizonyos fényes fekete korongok. Az 1990-es évek végén a lemezek, mint hanghordozók pedig majdnem teljesen el is tűntek a boltok polcairól. 2005-ben mindössze 14 millió dollár értékű hanglemezt adtak el az Amerikai Egyesült Államokban.

Másfél évtizeddel később azonban egy öreg rockerhez hasonlóan a bakelit is feltámadni látszik hamvaiból. Az idei év első felében a hanglemezekből származó eladások elérték a 224 millió dollárt, az  év vége felé járva pedig szinte bizonyosan kijelenthető, hogy a bakelitek értékesítése elérheti az 500 millió dollárt, és így 1986 óta először ismét meghaladhatja a CD-k eladási mutatóit.

Ezeket az elképesztő adatokat látva is elmondható azonban, hogy a bakelit továbbra is csupán a 4%-át teszi ki a hanghordozó eszközök piacának. Szembeszökő, hogy a CD-k eladási aránya milyen gyorsuló ütemben csökken – míg a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején a CD-formátum szinte egyeduralkodó volt, ma már a streaming szolgáltatások, mint a Spotify és az Apple Music adják a zeneipar bevételeinek 62%-át és a hivatalosan letöltött mp3-ak eladásai (Beatport, Traxxsource, stb.) is meghaladják a CD-k forgalmát.

Egyes zenei formátumok éves bevétele és piaci részesedése az Egyesült Államokban, évtizedes távlatban, 1973-tól 2018-ig. Forrás: RIAA / The Economist

A bakelitek ismételt növekvő népszerűsége lehet egyfajta búcsúturné, vagy akár egy tartósabb piaci trend előjele is. Egy dolog azonban kétségtelen: ennek a fajta hanghordozónak van egy egyedi nosztalgikus mellékzöngéje is, amivel a konkurencia nem rendelkezik. A tavalyi évben a Beatles lemezeiből 300.000 példányt adtak el, David Bowie, a Fleetwood Mac, a Led Zeppelin, a Pink Floyd és a Queen albumai is 100.000-es eladásokat produkáltak.

A nosztalgián túl azonban van még egy fontos szempont: a bakelitrajongók minden kétséget kizáróan állítják, hogy a hanglemezek sokkal jobb minőségben, teltebb hangzással adják vissza a dalokat és így a zenei élmény is élvezetesebb. Az elmúlt pár évben a fiatal korosztály is egyre nyitottabbá vált a zenelejátszás ezen formátumára, 2016-ban például a brit bakelit vásárlók majdnem fele a 35 évnél fiatalabb korosztályból került ki, és csupán 18%-uk volt 45 és 54 év közötti.

Doug Putnam, egy harmincas kanadai lemezrajongó megvásárolta az egyébként gondokkal küszködő HMW brit zenei áruházláncot, ahol ma már boltonként 3000 – 7000 közötti vinyl albumot árulnak, szemben az elmúlt évekre jellemző 500 körüli számmal.

Florian Kaps, egy osztrák vállalkozó pedig létrehozta a Phonocut-ot, ami egy olyan eszköz, amely képes egyéni 10 hüvelykes hanganyagok rögzítésére, 10 – 15 percnyi zenével mindkét oldalán. A találmányt 2020 decemberében kezdik majd értékesíteni, 999 eurós tervezett áron.

Forrás: The Economist ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »