Nem volt elég az elnök lemondása, továbbra is százezrek tüntetnek Algériában

A hetedik egymást követő pénteken ismét százezrek tüntettek Algírban és Algéria más nagyvárosaiban, radikális változást követelve az ország politikai rendszerében.

Az utcákra vonulók a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) algériai kormánypárt, katonatisztek, üzletemberek, szakszervezetek és az 1954-1962-es függetlenségi háború veteránjai köré kiépült, „idejétmúlt és átláthatatlan” politikai apparátus eltörlését akarják.

„Ki akarjuk gyomlálni a rendszer szimbólumait” – mondta a tüntetésen részt vevő Ahmed Badili tanár. „Radikális változást akarunk, nem ideiglenes megoldásokat” – tette hozzá Núreddine Dimi állami banki alkalmazott.

A magánkézben lévő Ennahar televízió pénteken jelentette, hogy a hadsereg nyomására menesztették a titkosszolgálat vezetőjét, Oszmán Tartágot, aki az április 2-án lemondott Abdel-Azíz Buteflika elnök bizalmasának számít. A fegyveres erők közleménye szerint a hetek óta tartó tüntetések nyomán Algéria nemzeti érdekeit követve cselekedtek.

Az Ennahar szerint a titkosszolgálat vezetőjének tisztsége a jövőben visszakerül az elnöki hivataltól a védelmi minisztérium alárendeltségébe. A hírszerzés a múltban fontos részét képezte a hadsereg politikai életre gyakorolt befolyásának. Buteflika 2016-ban vonta az elnökség hatáskörébe a titkosszolgálatot, gátat szabva e gyakorlatnak.

Az elnök távozását is a hadsereg vezetői kényszerítették ki, hogy így tegyenek kísérletet a demokratikus reformokat követelő tömeges megmozdulások lecsillapítására. A hatalomból mintegy húsz év után távozott Buteflikának egyelőre nincs utódja az államfői poszton. A tüntetők világossá tették: elutasítanak minden olyan jelöltet, aki kapcsolatban áll a régi rezsimmel.

Az algériai alkotmány 102. cikkelyének értelmében a választásokig Buteflika egykori híve, Abdel-Kader Benszaláh, a felsőház 77 éves elnöke veszi át az államfői teendőket. Ugyanakkor sem Benszaláhot sem Nureddin Bedui ügyvivő miniszterelnököt nem támogatja az ellenzék és a Buteflikát megbuktató több ezer tüntető, ugyanis a volt elnök szövetségeseit látják bennük, és megkérdőjelezik, hogy képesek biztosítani a demokratikus átmenetet és a szabad választást.

„Az algériaiak még nem érték el céljukat” – mondta Basír Haluli, az Algírban tüntetők egyike. „Követeléseink nem korlátozódnak egyetlen személyre, hanem az országot több mint húsz éven át uraló rezsim egészét fogják át” – fűzte hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/APA

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »