Észtországban is alakul a politikai patthelyzet

Az észt elnök Kaja Kallast, a márciusi választásokon győztes liberális Észt Reformpárt vezetőjét bízta meg kormányalakítással pénteken, de a jelöltnek is kétségei vannak afelől, hogy meg tudja-e alakítani a parlamentben a kormányzáshoz szükséges parlamenti támogatást.

Kallas már megszerezte az Észt Szociáldemokrata Párt támogatását a kormányzó koalíció megalakításához, de nem sikerült egyezségre jutnia a nemzeti-konzervatív Pro Patria párttal. “Elképzelhető, hogy így nem lesz meg a szükséges parlamenti támogatottság” – állítja közleményében.

A korábbi miniszterelnök, Jüri Ratas – az Észt Centrumpárt vezetője – a választások után a  radikális jobboldali Észtországi Konzervatív Néppárttal (EKRE) kezdett koalíciós tárgyalásokat, noha korábban mind Ratas, mind pedig Kallas kizárta az együttműködést a határozottan migrációellenes párttal. A tavasszal alulmaradt Ratas a tervek szerint még a hét végén bejelenti a koalíciós konzultációk eredményét.

Kallas jelezte, hogy igyekszik megnyerni saját kormányalakítási terveinek a Centrumpárt és a Pro Patria azon tagjait, akik nem nézik jó szemmel Ratas együttműködését EKRE-vel. A pártvezérnek két hete van a kormányalakításra, és ha visszaadja a megbízást, az elnök Ratast kéri fel.

A 101 tagú észt törvényhozásban a március 3-i választásokon az Észt Reformpárt mindenki meglepetésére 34 mandátumot szerzett, a szociáldemokraták 10-et, a Centrumpárt 26-ot, a Pro Patria pedig 12-t. Az EKRE 19 mandátumra tett szert – ez valamivel több mint a duplája annak, amennyit az előző választásokon kapott. A bevándorlást ellenző EKRE a 2015-ös migrációs válság során erősödött meg, támogatói elsősorban vidékről kerülnek ki. A párt vezetői nem zárták ki, hogy híveik az utcára vonulnak, ha a párt nem kap helyet az új kabinetben.

Előzmény: A liberálisok nyerték az észt választást

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »