A vezérkari főnök az elnök felmentését javasolta Algériában

A 82 éves Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök alkotmányos úton történő felmentését szorgalmazta Ahmed Gaid Szalah vezérkari főnök kedden a televízióban közvetített beszédében.

A vezérkari főnök szerint az ország alaptörvényének 102. cikkelyét alkalmaznák, mert az államfő „tartós és súlyos betegsége okán teljességgel alkalmatlan feladatait ellátni”. A szóban forgó cikkelyt csak bizonyos esetekben lehet alkalmazni, az egyik ilyen az elnök egészségügyi állapotának romlása.

Buteflika 2013-ban agyvérzést kapott, azóta ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, és akkor is kerekesszékbe kényszerülve. Az elnök legutóbbi nyilvános beszédét 2014-ben mondta, azóta pedig neki tulajdonított közleményeken keresztül szól a néphez. Az altábornagy hangsúlyozta: ettől az intézkedéstől vár kiutat az országot sújtó politikai válságból.

2012. június 27-i felvétel Abdel-Azíz Buteflika algériai elnökről (b) és Ahmed Gaid Szalahról, az algériai hadsereg parancsnokáról egy állami rendezvényen Algírban. A vezérkari főnök 2019. március 26-án televíziós beszédben szorgalmazta a 82 éves, betegeskedő Buteflika alkotmányos úton történő felmentését. A tábornok szerint az ország alaptörvényének 102. cikkelyét alkalmaznák, amely szerinte kiutat jelenthetne az országot sújtó politikai válságból. Buteflika hatalmon maradása ellen ötödik hete tömegek tüntetnek az észak-afrikai ország városaiban. MTI/EPA

A magánkézben lévő Ennahar televízió szerint Szalah kijelentette azt is, hogy megalapozottak az Algériában hetek óta tartó tüntetések résztvevőinek követelései. A vezérkari főnök kiemelte: a hadsereg Algéria nemzeti függetlenségének védelmezője és biztosítéka. Mint mondta, bár az eddigi tüntetések békések maradtak, megoldást kell találni a politikai válságra.

Az államfő alkotmányos úton történő elmozdításának első lépése az alkotmánybíróság ülése. Az El Bilad televízió jelentése szerint a testület rendkívüli ülést hívott össze nem sokkal Szalah kijelentése után, és ennek megfelelően össze is ült.

Az alkotmánybíróságnak kell eldöntenie, hogy az elnök alkalmas-e ellátni feladatait. Amennyiben a testület úgy határoz, hogy nem képes, a döntésre az algériai törvényhozás alsó és felső házának kétharmados többséggel áldását kell adnia. Az államfői teendőket Buteflika elmozdítása esetében ideiglenes jelleggel Abdel-Kader Benszaláh, a Nemzeti Tanács (felsőház) elnöke venné át legalább 45 napra.

Az Algéria több városára kiterjedő tüntetéshullám azután robbant ki, hogy az észak-afrikai országot 1999 óta vezető államfő február 10-én bejelentette indulási szándékát az eredetileg április 18-ra kiírt elnökválasztáson. A tiltakozások hatására március elején visszalépett és elhalasztotta az elnökválasztást, valamint egyfajta kompromisszumos megoldást kínált az elégedetlenkedőknek. Ennek értelmében népszavazásra bocsátanának egy új alkotmányt, amelynek elfogadásáig hivatalban maradna. Ez azonban olaj volt a tűzre, a tüntetések folytatódtak, és a tiltakozók immár egyhangúlag az elnök távozását követelik.

Az elnök mögül sorra hátrálnak ki támogatói, köztük pártjának, a kormányzó Nemzeti Felszabadítási Frontnak (FLN) egyes tagjai is.

  • Előzmények:

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa

Friss hírek

Méretet vált a Fiat Panda

A Fiat elhagyja a miniautók szegmensét, és a korábbinál nagyobb autókkal újítja meg kínálatát, melyeket belsőégésű motorral és teljesen elektromos hajtásláncokkal fognak értékesíteni. 

Read More »