Az USA terrorszervezetté nyilvánítaná az iráni Forradalmi Gárdát

Az amerikai kormányzat arra készül, hogy terrorszervezetté nyilvánítsa az iráni Forradalmi Gárdát – jelentette a The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva. A döntés része az Iránra kifejtett nyomásgyakorlásnak, ám a kormányzaton belül sem mindenki ért vele egyet.

Tudósítása alcímében a lap kiemeli: ez az első alkalom, hogy egy külföldi kormányzati szervezetet terrorszervezetté nyilvánítsanak. Az erről szóló döntést várhatóan hétfőn jelentik be, és a The Wall Street Journal értesülései szerint ezzel egyidejűleg – megtorló válaszlépéstől tartva – készültségbe helyezik az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának haderejét a Közel-Keleten. Egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő azt mondta a lapnak: a döntés része az Iránra kifejtett nyomásgyakorlásnak, ám a kormányzaton belül sem mindenki ért vele egyet.

Az iráni Forradalmi Gárda tagjai az 1979-es iszlám forradalom 40 éves évfordulójára rendezett ünnepségre tartanak a teheráni Azadi (Szabadság) téren 2019 február 11-én. Április 6-i sajtójelentések szerint az USA külügyminisztériuma a Forradalmi Gárda terrorszervezetté nyilvánítására készül. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Mike Pompeo külügyminiszter támogatja a lépést, amely szerintük hozzájárulhat a Forradalmi Gárda Európában és másutt fenntartott üzleti kapcsolatainak felszámolásához is – ugyanakkor a Pentagon tisztségviselőinek ez nem tetszik. Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője például óvatosságra intett, mert attól tart, hogy ez visszaüthet a térségben állomásozó amerikai erőkre, szerinte ráadásul korántsem biztos, hogy az iráni gazdaság megszenvedné az amerikai döntést.

A lap szerint a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) szintén fenntartásai vannak, a hírszerzés vezető tisztségviselői ugyancsak iráni válaszlépések miatt aggódnak. Az értesülésekre sem Dunford tábornok, sem a CIA nem kívánt reagálni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az újság megszólaltatta Jason Blazakist, aki tavalyig a külügyminisztérium terrorelhárítással foglalkozó részlegének igazgatója volt, jelenleg pedig a nemzetközi kutatásokkal foglalkozó kaliforniai Middlebury Intézet professzora. Blazakis hangsúlyozta: a döntés precedens értékű, hiszen korábban soha nem fordult elő, hogy egy kormányzati testületet terrorista szervezetté minősítsenek.

„Ennek a következményei mélyrehatóak lesznek” – figyelmeztetett a szakértő, azt azonban nem fejtette ki, hogy milyen jellegű következményekkel kell számolnia a Trump-adminisztrációnak.

Forrás: MTI / EPA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »