Saját pártja kezdeményezett bizalmi szavazást Theresa May ellen

Bizalmi szavazást kezdeményezett Theresa May miniszterelnök ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója. A titkos szavazást szerda este tartják.

A frakció illetékes bizottságának elnöke, Sir Graham Brady szerda reggel jelentette be, hogy összegyűlt a bizalmi szavazás kiírásához szükséges számú képviselői beadvány.

A Konzervatív Párt szabályzata szerint a miniszterelnök elleni bizalmi szavazáshoz az szükséges, hogy a tory frakció legalább 15 százaléka – a jelenlegi létszám alapján 48 képviselő – csatlakozzon a kezdeményezéshez.

A bizalmatlansági indítványt a frakció egyszerű többségének, azaz 158 tory képviselőnek támogatnia kellene ahhoz, hogy Theresa May távozzon a párt éléről és így a kormányfői tisztségből is. Ebben az esetben May az utódválasztási versenyben sem indulhatna. Ha viszont megnyeri a szavazást, egy évig nem indítható ellene újabb bizalmatlansági kezdeményezés a Konzervatív Párton belül.

London, 2018. december 12.
2018. december 6-án készült kép Theresa May brit miniszterelnökről a londoni kormányfői rezidencia előtt. 2018. december 12-én a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója bizalmi szavazást kezdeményezett Theresa May ellen.
MTI/EPA/Andy Rain

A miniszterelnök szerint, ha a Konzervatív Párt élén most vezetőváltás történne, az késleltethetné, vagy akár le is állíthatná a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát.

May szerda délelőtt olvasta fel rövid sajtónyilatkozatát Downing Street-i hivatala előtt, nem sokkal azután, hogy a Konzervatív Párt illetékes bizottságának vezetője bejelentette: összegyűlt a kormányfő elleni bizalmi szavazás kiírásához szükséges számú képviselői beadvány.

A kormányfő hangsúlyozta: ha most vezetőváltási folyamat kezdődik, az új konzervatív vezetőt nem sikerülne megválasztani a Brexit-megállapodás elfogadására megszabott január 21-i határidőig, és az új vezetőnek nem lenne ideje a megállapodás egyelőre uniós részről elutasított újratárgyalására sem a kilépés március 29-i időpontjáig.

May szerint ebben a helyzetben az új konzervatív vezető első feladata a Lisszaboni Szerződés 50. cikke által meghatározott kilépési határidő kiterjesztése, vagy a cikkely aktiválásáról hozott döntés visszavonása lenne. A miniszterelnök aláhúzta: készen áll arra, hogy a rábízott feladatot elvégezze, és minden erejével küzdeni fog, hogy megőrizze pozícióját.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A bizalmi indítvány kezdeményezése hetek óta napirenden volt a tory frakción belül, amelynek keményvonalas Brexit-tábora rendkívül elégedetlen a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodással.

A frakcióban igen erőteljes indulatokat keltett, hogy Theresa May szinte az utolsó pillanatban lefújta a Brexit-megállapodásról eredetileg kedd estére tervezett alsóházi szavazást. A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy jóllehet az egyezmény számos kulcsfontosságú pontjának széles körű a támogatottsága, egy elem, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás esetében „mélységes aggályok tapasztalhatók”, és ha a szavazást az eredeti terveknek megfelelően kedd este megtartották volna, az alsóház „jelentős többséggel” elutasította volna a megállapodást.

A szavazás elhalasztásának bejelentése után a frakción belül többen is valószínűsítették, hogy a lépés hatására olyan képviselők is benyújtják folyamodványukat, akik eddig ettől vonakodtak, és így összegyűlhet a bizalmi szavazáshoz szükséges számú beadvány.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »