Jövő májusig tarthat az újabb spanyol szükségállapot

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a spanyol kormány vasárnap ismét szükségállapot elrendeléséről döntött, amely törvényi keretet biztosít az éjszakai kijárási tilalom bevezetéséhez.

„Rendkívüli helyzetben élünk.(…) Azért rendeltünk el újból szükségállapotot, mert a fertőzések megfékezéséhez és a vírus feltartóztatásához ez a leghatékonyabb eszköz” – fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után tartott madridi sajtótájékoztatón.   Hozzátette: az ország 17 tartománya és két észak-afrikai exklávéja közül 11 kérvényezte ezt a lépést a kormánynál az elmúlt néhány napban, mert az országos szükségállapot kihirdetése nélkül az egyes tartományokban sem tudták megfelelően szabályozni a helyi intézkedéseket, például az éjszakai kijárási tilalmat.

A járvány miatt országos szükségállapot bevezetésére legutóbb március közepén került sor, a spanyol parlament ezt összesen hatszor hosszabbította meg és fenntartotta egészen június 21-ig. Most más a terv, a kormány a jövő héten fogadja el és nyújtja be a parlamentnek azt a javaslatát, hogy a most elrendelt szükségállapot tartson jövő év május 9-éig.

A járványügyi szakemberek szerint ennyi idő kell, hogy ne csak a második hullámon, hanem a járvány legártalmasabb időszakán túljussunk – jegyezte meg Pedro Sánchez.

Míg a tavaszi intézkedéssel lakhelyelhagyási tilalom is együtt járt, most csak az éjszakai kijárást korlátozzák, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig, amelynek kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával. Az egyetlen kivételt a Kanári-szigetek jelentik, ahol a kedvező járványügyi adatok miatt nem lép életbe az éjszakai korlátozás.

Több európai ország, például Nagy-Britannia, Németország és Svédország épp feloldotta a karantén-kötelezettséget a spanyol szigetekről érkezőkkel szemben.

A spanyol hatóságok szerint jelenleg az illegális utcai és házibulik okozzák a legtöbb problémát. Például a madridi városi rendőrség adatai szerint a múlt hétvégén több mint 300 összejövetelen kellett intézkedniük, ezt a buliszervezők sokszor több Airbnb-n kiadott lakás összenyitásával és „alkalmi diszkóvá” alakításával tették lehetővé.

A miniszterelnök elmondta: hatnál többen nem gyűlhetnek össze sehol sem, kivéve, ha együtt élő családtagokról van szó. A most országossá váló szabályt már több tartomány bevezette korábban. A további járványügyi tilalmakról, mint például a szabad mozgás területi korlátozása, a tartományok maguk dönthetnek.

A Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus megjelenése óta Spanyolországban már több mint egymillió fertőzöttet regisztráltak, ám a kormány szerint a valós esetszám ennek háromszorosa lehet. A 47 milliós országban jelenleg átlagosan százezer emberből 361 fertőzött, ám a cél, hogy ez a szám 25 alá csökkenjen.

Forrás: El País / MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »