Magyarország csatlakozott a PPCA környezetvédelmi szövetséghez

A PPCA globális csúcstalálkozója megerősíti a nemzetközi elkötelezettséget a szénenergia fokozatos kivezetésének felgyorsítása mellett a COP26 klímacsúcsra készülve. A szövetség tíz taggal bővült tegnap, az új belépők között van Magyarország is.

A Powering Past Coal Alliance (PPCA) első globális csúcstalálkozóján tegnap kormányzati, üzleti és civil vezetők gyűltek össze a világ minden részéből, hogy megvitassák a szénről a tiszta energiára való áttérés ütemének felgyorsítását célzó intézkedéseket az ENSZ novemberi klímacsúcsa, a COP26 előtt.

A szövetséget Kanada és az Egyesült Királyság hozta létre 2017-ben, hogy összefogja a nemzeti kormányokat és a magánszektort a szénerőművek fokozatos kivezetésének felgyorsítása érdekében. A PPCA szövetség tegnap tíz új taggal bővült, az új belépők között van Magyarország, Uruguay, Kyoto városa (Japán), az ontarioi OPG energiavállalat (Kanada), az Egyesült Királyság Villamosenergia-ipari Rendszerirányító vállalata (National Grid), valamint brit, kanadai, amerikai, dán és holland befektetési alapkezelők és nyugdíjalapok.

Magyarország elkötelezte magát a szénenergia 2030-ig történő fokozatos kivezetése mellett, amely jól példázza a 2030-as szén-kivonási dátum betartásának növekvő lendületét az Európai Unióban.

Az online csúcstalálkozón Magyarországot Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára képviselte, aki elmondta:

„Magyarország azért csatlakozott a PPCA-hoz, mert tudatában vagyunk, hogy a szén globális kivonása erős nemzetközi együttműködést igényel. Készek vagyunk megosztani tapasztalatainkat országunk legnagyobb szénrégiójának 2030-ig történő, gazdasági és környezeti szempontból fenntartható régióvá alakításával kapcsolatban”.

  • Az Egyesült Királyság üdvözli Magyarország csatlakozását
„Az Egyesült Királyság gratulál Magyarországnak a Powering Past Coal Alliance-hoz való csatlakozás alkalmából, és várakozással tekintünk arra, hogy mostantól még szorosabban együttműködhessünk a tiszta energiával és a szén kivezetésével kapcsolatos kérdésekben” – mondta Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete.

Gyorsabb átmenetre van szükség

Noha világszerte megkezdődött a szénfelhasználás kivezetése, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) álláspontja szerint ez az átmenet túl lassú ahhoz, hogy elérhessük a Párizsi Megállapodás céljait. Kulcsfontosságú felgyorsítani a szénenergiáról való átállást elősegítő intézkedéseket, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 °C-os szinten tarthassuk – ez a globális gazdasági válság kezelését is elősegítené, és több millió új munkahelyet teremthetne a tiszta energia területén.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) álláspontja szerint, illetve a PPCA célkitűzéseinek megfelelően 2030-ra a szénalapú villamosenergia-termelés négyötödét tiszta energiával kell helyettesíteni globális szinten, a fejlett országokban pedig teljes egészében.

A szénről a tiszta energiára való igazságos és teljes átmenethez célszerű minél korábbi időpontot meghatározni, hiszen ez a döntő fontosságú első lépés annak érdekében, hogy teljesüljenek a legtöbb ország, köztük a legfontosabb kibocsátók által nemrégiben elfogadott hosszú távú nettó nulla kötelezettségvállalások.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A PPCA Globális Csúcstalálkozó az idei legnagyobb globális konferencia a szénenergia-kivezetés témájában. A magas szintű plenáris ülés mellett számos tematikus megbeszélést tartanak például a hálózatok átalakításáról, a magánfinanszírozás átcsoportosításáról, az igazságos átmenet biztosításáról, a szénerőművek korai leállításának finanszírozásáról, a nettó nulla célok teljesítéséről, valamint a jövőbeli áramellátás lehetőségeiről.

A csúcstalálkozó több mint 500 résztvevője között a nemzeti kormányok mellett a pénzügyi és energetikai szektor, a szakszervezetek és a civil társadalom is képviselteti magát.

Forrás: Brit Nagykövetség / PPCA

Friss hírek

Gázadót vezetnek be Németországban

Németországban új illetéket építenek be a földgáz árába az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli költségekkel küzdő szolgáltatók támogatására. A szabály októberben lép életbe, az illeték egyelőre kilowattóránként 2,419 eurócent (9,6 forint) lesz - jelentették be hétfőn.

Read More »