Mi köze a bitcoinnak az áramfogyasztáshoz?

A bitcoin sokat szerepel mostanában a gazdasági hírekben, de főleg a ki vett / mi az aktuális árfolyama / ki támogatja / ki ellenzi tengelyen mozognak a beszámolók. A Guardian most egy olyan videóelemzést készített, ahol a kriptopénz környezeti hatásait vizsgálták meg.

A kiindulási probléma az, hogy a bitcoin megszerzéséhez „bányászni” kell azt, amihez erős számítógépek szükségesek, ez pedig értelemszerűen elektromos áram fogyasztásával jár. Nem is kevéssel.

A teljes videó alább (angolul, feliratozással) megtekinthető, de a fontosabb megállapításokat ki is emeljük:

https://www.instagram.com/p/CLwarkMqLqs/
  • A bitcoinbányászat úgy működik, mint a lottó. A rendszer 10 percenként kisorsol egy nyertest, de ehhez egy bonyolult – és egyébként teljesen felesleges – számítási műveletet kell elvégeznie a számítógépeknek. Egy sorsoláson 6 bitcoint lehet nyerni, ami a jelenlegi árfolyamon mintegy 280 ezer dollár.
  • A rendszerbe bekötött gépek másik funkciója a bitcoinnal végzett tranzakciók igazolása, tehát a két folyamat érdekében sok-sok számítógép folyamatosan működik, globálisan 10 percenként 200 ezer angol fontnyi elektromos áramot használva fel.
  • Ez egy napra vetítve 29 millió (!) fontos áramszámla, éves szinten pedig Norvégia áramfelhasználásával egyenlő, de egy másik elemzésben Új-Zélandot hozták fel példaként – tehát az energiafogyasztás mértéke egyáltalán nem elhanyagolható
  • Éppen ezért a gépfarmokat üzemeltető bitcoinbányászok olyan helyeket keresnek a működéshez, ahol hideg van és ezért kevésbé kell foglalkozni a rendszerbe bekötött számítógépek hűtésével vagy eleve nagyon olcsó az elektromos áram
  • A kutatások szerint a bitcoinbányászatra felhasznált áram 39%-a megújuló energiaforrásokból származik, de ez sovány vigasz, mert egyrészt az így megtermelt áramot lehetne hasznosabb célokra is használni, másrészt ott van még 61%-nyi fosszilis energiahordozó felhasználása, ami csak fokozza a környezetre irányuló nyomást
  • A bitcoin nem igazán állja meg a helyét fizetőeszközként, egyrészt a volatilitása miatt, másrészt pedig azért, mert másodpercenként körülbelül hét tranzakciót kezel, míg például a Visa kártyakibocsátó vállalat önmagában ennek ezerszeresére képes.

Végszó: kissé leegyszerűsítve a globális energiafelhasználás 0,1%-át jelenleg egy lottósorsolásra fordítjuk.

Forrás: The Guardian / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »