Piaci körkép: milliárdos kompenzációt kap az RWE

Vegyes mozgások tapasztalhatók az európai tőzsdéken csütörtökön, a német, brit, holland és olasz piacok erősödnek, míg a francia, belga és spanyol indexek lemaradóban vannak. A gazdasági naptár ma szellős, nem lesz kulcsfontosságú adatközlés. Az Európai Bizottság ma délelőtt 10 órakor publikálta friss gazdasági előrejelzését, de ennek nem volt komolyabb hatása a piacokra.

Az EB a 2021-es eurózónás növekedést 3,8%-ra várja (az előző becslés 4,2% volt), majd 2022-ben ismét 3,8%-os bővülésre számítanak (az erre vonatkozó korábbi becslés 3% volt). Az infláció mértékére vonatkozóan 2021-re 1,4%-o becslést tettek közzé (a korábbi becslés 1.1%-os volt) 2022-re pedig változatlanul 1,3%-os inflációt várnak. Az eurózóna gazdasága az idei első negyedévben várhatóan 0,9%-kal csökken 2020 első negyedévéhez képest. Az Európai Bizottság megjegyezte, hogy összességében a kilábalás gyorsabb a vártnál, de néhány ország – például Olaszország és Spanyolország – esetében a gazdasági teljesítmény 2022-ig nem tud visszatérni a válság előtti szintekre.

A DAX (DE30) tegnap délután nagyot esett, de a lefelé tartó mozgást megállította a 200 órás mozgóátlag (lila vonal) és a 38,2%-os visszatérési szint alkotta támaszzóna (13.845 pont körüli terület). Az index ezután megkezdte a felépülést és jelenleg a 14.000 pontos szint közelében folyik a kereskedés. A mai vételi hullám a 14.000 pontos szint és az 50 órás mozgóátlag (zöld vonal) eléréséig tartott.

Forrás: xStation5

Ha a DAX innen elkezdene visszahúzódni, akkor egy alacsonyabb csúcspont rajzolódna ki és fennmaradna a lefelé tartó szerkezet. Ilyen forgatókönyv esetén a figyelendő támasz a 13.890 pontos swing szintnél található.

Vállalati hírek

A német gazdasági és energiaügyi minisztérium megegyezett a hazai közműcégekkel a fosszilis üzemanyagok 2038-ig történő kivezetéséről. A kompenzációs szerződések aláírásra kerültek, ezek értelmében az RWE (RWE.DE) 2,6 milliárd eurós kompenzációt kap a nyugat-németországi lignitüzemek bezárásáért. A kompenzáció 12 év alatt, egyenlő éves részletekben kerül kifizetésre.

A Volkswagen (VOW1.DE) kiterjeszti együttműködését a Microsofttal. Az együttműködésbe bekerülnek az önvezető autókhoz kapcsolódó szoftverek, továbbá a Volkswagen és a Microsoft felhőalapú platformot épít ki, ami egyszerűsíti a fejlesztési folyamatokat és felgyorsítja a fejlesztések integrációját a járműflottába.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Deutsche Börse technikai elemzésével ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 82%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek