Kezd veszélyessé válni a vakcina-verseny

Kína emberek tízezreit oltja be kísérleti koronavírus-vakcinákkal, annak ellenére, hogy számos szakértő aggodalmát fejezi ki, lévén olyan gyógyszerekről van szó, amelyek kapcsán még nem fejezték be a szokásos teszteket, ezért nem tekinthetőek biztonságosnak.

A hatékony oltóanyag kifejlesztéséért folytatott versenyben Kína számára rendkívül fontos a “győzelem”, mert ez elősegítheti az ország járványban játszott szerepének újrafogalmazását.

A kínai vezetés ezért júliusban jóváhagyta, hogy a vírus kockázatának nagy valószínűséggel kitett embereket – többek között az egészségügyi dolgozókat és a határőröket – beolthassák tesztelés alatt álló vakcinákkal. A program során a kínai állami gyógyszeripari óriás, a China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), a Sinovac Biotech és a China National Biotec Group (CNBG) három különböző termékével oltják be a jelentkezőket. A CanSino Biologics által kifejlesztett, negyedik Covid-19 vakcinát júniusban hagyta jóvá a kínai hadsereg.

Bár Peking nem közölt hivatalos adatokat arra vonatkozólag, hogy hány ember kapta meg eddig az oltást, a CNBG, a Sinopharm és a Sinovac megerősítette, hogy már több tízezer embert beoltottak. A kérdéses cégek egyébként első körben saját dolgozóiknak ajánlották fel a teszt-oltást, és rengetegen – köztük a vállalatok vezetői – éltek is a lehetőséggel.

A Sinovac közlése szerint a klinikai tesztek harmadik fázisában nem észleltek súlyos mellékhatásokat, vagyis az általuk fejlesztett oltóanyag biztonságosnak tűnik. A cég szóvivője szerint a vakcina beadása után egyesek átmeneti fáradtságról és gyengeségről számoltak be, és csupán kevés esetben fordult elő láz vagy allergiás reakció.

A CNBG és a Sinovac vakcináit egyébként külföldön is széles körben tesztelik. Előbbi vállalat oltóanyagának harmadik fázisú klinikai tesztelése – amelynek keretében a vakcinát mintegy 35 ezer embernek adták be az Egyesült Arab Emírségekben – novemberben zárulhat le. A Sinovac oltóanyagát eközben Törökországban, Bangladesben, Brazíliában és Indonéziában tesztelik.

Biztonsági aggályok

Kína megközelítését sok nyugati ország ellenzi, az itteni szakértők ugyanis – a hosszú távú hatékonyság és a lehetséges mellékhatások megértésének hiányára hivatkozva – aggodalmukat fejezték ki a még tesztelés alatt álló vakcinák engedélyezése és sürgősségi használata kapcsán.

Anna Durbin, a Johns Hopkins Egyetem vakcinakutatója “rendkívül problémásnak” minősítette a kínai sürgősségi alkalmazási programot, mondván lehetetlen megítélni a hatékonyságot klinikai vizsgálatok és kontrollcsoport nélkül. “Úgy oltják be az embereket, hogy nem tudják, valóban hatékony-e” – fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy ez a módszer azért is veszélyes, mert aki egyszer már megkapta az oltást, nem valószínű, hogy később, a bizonyítottan hatékony szerrel is beoltatja magát.

A vakcina-biztonság a múlt héten került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor néhány napra felfüggesztették az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég oltóanyagának tesztelési programját, mert az egyik kísérleti alany egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta. A tesztelés azóta újraindult, miután a társaság zöld utat kapott a biztonsági ellenőröktől, és más vezető nyugati oltóanyag-gyártókkal együtt vállalta, hogy betartja a tudományos tanulmányi előírásokat.

Közben egyébként valaki már kihirdette, hogy ő nyerte a globális vakcina-versenyt: Oroszország azon kevés országok egyike, amely a teszteléssel párhuzamosan engedélyezi egy kísérleti vakcina használatát, sőt a saját fejlesztésű Szputnyik V-vel történő oltást kötelezővé is tették bizonyos csoportok számára, beleértve a tanárokat is.

Minden hetedik tesztalanynál van mellékhatása az orosz vakcinának

Koronavírus-vakcina: partizánakciókba kezdtek a szegényebb országok

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »