Dolgozóin is teszteli vakcináját egy kínai cég

A Sinovac Biotech kínai oltóanyaggyártó beoltotta dolgozóit és családtagjaikat tesztelés alatt álló koronavírus-vakcinájával – adta hírül vasárnap a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap a cégre hivatkozva.

A CoronaVac nevű, a klinikai tesztek harmadik fázisában lévő oltóanyagot a vállalat majdnem összes munkatársa beadatta magának és családtagjaiknak. Liu Pej-cseng, a Sinovac szóvivője elmondta: Kína sürgősségi programja keretében az oltóanyagot önkéntes alapon ajánlották fel a dolgozóknak és hozzátartozóiknak, akik közül csaknem háromezren éltek a lehetőséggel.

A cég augusztus végén kezdte meg a koronavírus-vakcina gyártását, a kapacitása pedig meghaladja az évi 300 millió dózist. Jin Vej-tung, a Sinovac vezérigazgatója arra számít, hogy az oltóanyag akár már ez év végén megkaphatja a piacra bocsátáshoz szükséges engedélyeket.

Kína júliusban jóváhagyta, hogy a vírus kockázatának nagy valószínűséggel kitett embereket – többek között az egészségügyi dolgozókat és a határőröket – beolthassák tesztelés alatt álló vakcinákkal. A programot elsőként Pekingben vezették be, ahol több tízezer embert oltottak be a Sinovac termékével. A vakcinát egyebek mellett annak a pekingi nagybani piacnak a dolgozói kapták meg, amelyet a júniusban kialakult újabb járványkitörés gócának tartanak.

A CNBG (China National Biotec Group) nevű kínai vakcinagyártó mintegy 150 dolgozója szintén megkapta a cég még tesztelés alatt álló oltóanyagát – írta az SCMP. A CNBG és a Sinovac vakcináit külföldön is széles körben tesztelik. A CNBG oltóanyagának harmadik fázisú klinikai tesztelése – amelynek keretében a vakcinát mintegy 35 ezer embernek adták be az Egyesült Arab Emírségekben – novemberben zárulhat le. A Sinovac vakcináját eközben Törökországban, Bangladesben, Brazíliában és Indonéziában tesztelik.

A Sinovac közölte: a klinikai tesztek harmadik fázisában nem észleltek súlyos mellékhatásokat, vagyis az oltóanyag biztonságosnak tűnik. A cég szóvivője szerint a vakcina beadása után egyesek átmeneti fáradtságról és gyengeségről számoltak be, és csupán kevés esetben fordult elő láz vagy allergiás reakció.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »