Túl sok a haláleset az amerikai idősotthonokban, vizsgálat indul

Az amerikai igazságügyi tárca vizsgálja, hogy ki a felelős a koronavírus miatt idősotthonokban bekövetkezett, tömeges halálesetekért; helyi idő szerint szerdán négy szövetségi államtól is kértek be erre vonatkozó információkat és adatokat.

A minisztérium levelet küldött New York, New Jersey, Pennsylvania és Michigan kormányzóinak annak feltárására, hogy ezek az államok nem sértettek-e szövetségi törvényt azáltal, hogy az idősotthonokat kötelezték a kórházból kiadott, de még nem teljesen felgyógyult koronavírusos betegek befogadására. Közleményében a tárca leszögezte, hogy ezekben az államokban nemcsak kötelezővé tették a Covid-19-es páciensek befogadását, de gyakran még megfelelő vírustesztet sem végeztettek.

Az amerikai idősotthonokban, de elsősorban is ebben a négy tagállamban, tömegesen hunytak el idős emberek idén tavasszal. A New York államban található idősotthonokban több mint hatezer ember halt meg a koronavírus szövődményeiben. Ez az adat ráadásul nem foglalja magában azoknak az idős embereknek a számát, akiket az otthonokból beszállítottak a kórházba, és ott hunytak el. Andrew Cuomo, New York kormányzója óriási vitát keltett, amikor egy korábbi rendeletében mentességet adott az idősotthonoknak, azaz megakadályozta, hogy a halálesetekért a hozzátartozók kártérítési pereket indíthassanak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Továbbra is nagy a gond az amerikai idősotthonokban

Az amerikai idősotthonokban is pusztít a vírus

„Biztosnak kell lennünk abban, hogy az ezen otthonokban élőkkel méltóságteljesen, tisztelettel bántak, és nem tették ki őket felesleges kockázatoknak” – fogalmazott Eric Dreiband, a tárca miniszterhelyettese. Amennyiben a minisztérium megállapítja az adott állam vezetésének felelősségét, a szövetségi kormány büntetőeljárást indít.

Cuomo már korábban visszautasított mindennemű bírálatot ezzel kapcsolatban, azt állítva, hogy ezek politikai indíttatásúak. Két másik kormányzó – a michigani Gretchen Whitmer, valamint a New Jersey-i Phil Murphy – szerdán szóvivőjük révén szintén azt tudatták, hogy a döntés hátterében szerintük is politikai megfontolások húzódnak.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »