Az USA-ban akár a 200 ezret is elérheti a járvány áldozatainak száma

Az új koronavírus által megfertőzöttek száma több millió is lehet, a halottaké pedig akár a 200 ezret is elérheti az Egyesült Államokban – figyelmeztetett Anthony Fauci, a koronavírus-járvány elleni küzdelem amerikai kormányzati munkacsoportjának egyik tagja vasárnap a CNN hírtelevíziónak adott interjújában.

„Több millió esetünk lesz” – jelentette ki a diagnosztizált vírusfertőzésekre utalva a professzor, aki egyben az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója. Hozzáfűzte, hogy mintegy 100-200 ezer halottal is számolni kell, bár meglátása szerint ezek az előrejelzések változhatnak, mivel maga a vírus és a járvány is állandóan változik.

Az Egyesült Államokban 2010 óta évi 12 ezer és 61 ezer közötti halálos áldozatot szedtek az influenzajárványok. A legnagyobb, az 1918-19-es spanyolnátha néven ismert járvány 675 ezer életet követelt az országban.

Az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 vírus által megfertőzött személyek száma vasárnapra 130 ezer fölé emelkedett az Egyesült Államokban, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a 2300-at. A fertőzöttek mintegy fele New York államban van, de már az ország más részein is kialakultak gócpontok.

Fauci elmondta, hogy az országszerte bevezetett korlátozások feloldása attól is függ, hogy mikor lesz elérhető az a vírusteszt, amely 15 percen belül kimutatja a fertőzöttséget. „Ez hetek kérdése, de nem holnap, és nem is a jövő héten lesz” – magyarázta. A korlátozásokat a közeljövőben szerinte nem lehet feloldani, sőt, ezt időben minél távolabbra kell kitolni. „Ahogyan korábban is elmondtam, maga a vírus dönt majd arról, hogy mikor és milyen mértékben oldjuk fel a korlátozásokat” – fogalmazott.

https://www.instagram.com/p/B-KYE_gAjkM/

A járványügyi szakember elmondta, hogy a Donald Trump elnök által szombaton felvetett javaslatról – miszerint New York államot, New Jerseyt és Connecticut egy részét vonják karantén alá – heves vita volt.

„Az elnökkel folytatott vita után egyértelművé tettük, és ezt ő el is fogadta, hogy a tagállamok lezárása helyett sokkal jobb lenne, ha erőteljes utazási korlátozásokról szóló ajánlásokat fogalmaznánk meg” – mondta el Fauci. Az utazási korlátozások további szigorítására tett ajánlásokat az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) már vasárnapra virradóra nyilvánosságra hozta. Ezeknek lényege az, hogy a nem életbevágóan fontos utazások megtiltását javasolják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Phil Murphy, New Jersey állam kormányzója az ABC televízió szokásos heti politikai vitaműsorában – szintén vasárnap – azt fejtegette: a három tagállam lezárására nincs szükség, és ezt a kormányzók alaposan meg is vitatták Trump elnökkel, mindazonáltal a vírus terjedésének megakadályozására – de legalábbis lassítására – „agresszív lépéseket kell tenni”. Az utazások korlátozását és az otthon maradásra való felszólítást Murphy „agresszív intézkedésnek” nevezte. Úgy vélte, hogy az általa irányított tagállamban azért ugrott meg a diagnosztizált fertőzöttek száma, mert a korábbinál jóval több vírustesztet végeznek el.

A demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke az NBC televíziónak adott interjújában azt hangoztatta: a legrosszabb az, ha a kormányzat „hamis várakozásokat” kelt az emberekben a korlátozások mielőbbi feloldását illetően. Biden arra sürgette az elnököt, hogy „ne hangosan, hanem mélyen gondolkodjon” a járványra adandó válaszokon.

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök a CNN hírtelevíziónak arról beszélt, hogy Donald Trump késlekedése a járványra adott válasszal „halálos” következményekkel járt az amerikaiakra nézve. „Miközben az elnök trükközik, emberek halnak meg” – szögezte le.

Trump meghosszabbította a társadalmi távolságtartás előírásait

Az amerikai elnök április végéig meghosszabbította a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat az Egyesült Államokban – ezt Donald Trump maga jelentette be vasárnap este, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban. A szabályzat értelmében az embereknek tartózkodniuk kell a társadalmi érintkezés formáitól, nem vehetnek részt – az egyes tagállamok döntései szerinti létszámú – rendezvényeken, és csakis nagyon indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat.

„Semmi sem lenne rosszabb, mint kihirdetni a győzelmet, mielőtt még győzelmet aratnánk” – hangoztatta Trump. Ezzel lényegében lemondott korábbi elképzeléséről, hogy húsvétra már feloldják a korlátozásokat.

„Az egész ország készültségben van” – hangsúlyozta az elnök. Bejelentette, hogy már folynak a kísérletek a vírusfertőzésen átesettek véréből készített vakcinával, a malária ellen alkalmazott hidroxi-klorokin készítménnyel pedig már 1100 olyan beteget kezelnek New Yorkban, aki Covid-19-ben szenved. „Nézzük meg, működik-e, hihetetlen eredményeket is hozhat” – mondta a maláriaellenes gyógyszer egyes esetekben bizonyítottan jótékony hatásaira utalva.

Az elnök közölte azt is, hogy a Fehér Ház „Légihíd” néven új programot indított, amelynek célja az egészségügyi berendezések beszerzésének és kiszállításának felgyorsítása. Mint mondta, a program részeként vasárnap érkezett meg New Yorkba Kínából az első szállítmány, amelyben orvosi kesztyűk és speciális orvosi maszkok vannak. Ezeket a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség (FEMA) osztja majd szét a három keleti parti tagállam, New York, New Jersey és Connecticut között. A Fehér Ház közlése szerint további szállítmányok várhatóak Kínából – ez ügyben Jared Kushner, Donald Trump veje és tanácsadója tárgyalt Pekinggel.

Az egészségügyi szakemberek elemzésére támaszkodva Trump kifejtette: a vírus terjedése nem lassul, a járvány az Egyesült Államokban valószínűleg két hét múlva tetőzik. „Június elején az Egyesült Államok már a gyógyulás útján jár majd” – mondta.

A Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint az Egyesült Államokban vasárnap estig 139 675 esetben állapították meg a vírusfertőzést és 2436 amerikai halt bele a fertőzés nyomán kialakult betegségbe.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »