Rohamosan fertőződik az USA, Kína lezárta határait

Elérte az 532 692-t az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre. 24 075-en vesztették életüket a Covid-19-ben és 122 672-en gyógyultak meg – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. 

A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 176 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzett tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. Csütörtökön az adatsorban ugyanekkor 471.518 fertőzött, 21.306 halott és 114.858 gyógyult szerepelt.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81.782 esetet tartottak nyilván, 3291-en haltak meg és 74. 181-en gyógyultak meg – csütörtök reggel óta haláleset nem történt. Péntekre virradóan a kínai hatóságok 55 új fertőzöttet regisztráltak, közülük 54-en külföldről érkeztek. Peking csütörtökön bejelentette, átmenetileg lezárja határait a külföldről érkezők előtt. A rendelkezés nem vonatkozik a diplomáciai testületekre, más, „szükséges gazdasági, kereskedelmi, tudományos vagy technológiai tevékenység céljából” Kínába utazni kívánó külföldiek vízumot kérhetnek – áll a kínai külügyi tárca közleményében.

Olaszországban csütörtök este 80.589 regisztrált fertőzöttet jelentettek, 8.215 halottal és 10.361 gyógyulással. Szakértők nem zárták ki, hogy Olaszországban elérkezett a „tetőzés”, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezekben a napokban várt. A WHO főigazgató-helyettese Ranieri Guerra hangsúlyozta, a számok alakulásától függetlenül, az olaszoknak továbbra is szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket.

Rohamosan fertőződik az USA

Az Egyesült Államokban 85.991 fertőzöttet, 1296 halottat és 753 gyógyult beteget tartanak nyilván. Ugyanakkor a héten egy televíziós beszélgetésben Donald Trump elnök a szigorítások enyhítését, valamint a munkába visszatérést szorgalmazta, és közölte: tervei szerint az Egyesült Államokban már április közepén ismét a régi kerékvágásban zajlik majd az élet.

Az, hogy ez kivitelezhető lesz-e, természetesen nagyban függ az új esetek számától. Az Egyesült Államokban még az európai országokban látott mértéknél is gyorsabban terjed a vírus, az elmúlt hetekben átlagosan ötnaponta négyszereződött az esetszám. Ha ez a mutató nem csökken a következő napokban, akkor szombaton éjfélre már 150 ezer körül lesz az amerikai fertőzöttek száma.

Koronavírus: csúnyák a mai számok, az USA hamarosan az “élre tör”

Az amerikai tagállamok szerinti megoszlást tekintve a járvány legerőteljesebben New York államban és a vele szomszédos New Jerseyben, valamint a nyugati parti Kaliforniában szedi áldozatait. New Yorkban érdekes a korcsoport szerinti megoszlás is, a fertőzöttek közel fele 45 év alatti

https://www.instagram.com/p/B-KtPJngQlP/

Spanyolországban 57.786-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 4.365-en vesztették életüket. Az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések nagy mennyiségű utánpótlása, Madrid ezért a NATO segítségét kérte.

Németországban 43.938 fertőzött mellett 267 a halálos áldozatok száma, és 5.673 a gyógyultaké. Franciaországban 29.566 a fertőzöttek száma, 1.698-an vesztették életüket és 4.955-en távozhattak egészségesen a kórházból. A kedd reggel életbe léptetett egészségügyi szükségállapot két hónapig lesz érvényben.

Az Egyesült Királyságban 580-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 11.812-re – a betegségből eddig 150-en gyógyultak fel.

Iránban a fertőzöttek száma elérte a 29.406-ot, a halottak száma pedig 2.234. Kianus Dzsahánpúr iráni egészségügyi minisztériumi szóvivő szerdán arra figyelmeztetett, a tesztelések felgyorsításával a regisztrált fertőzöttek száma tovább nő majd.

Az AFP francia hírügynökség számítása szerint már több mint 3 milliárd embert szólítottak fel otthonmaradásra a világ 70 országában vagy régiójában a Covid-19 járvány megfékezése érdekében.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »