Bulgária tovább halogatja csatlakozását az ERM-2 árfolyamrendszerhez

Bulgária a koronavírus kedvezőtlen globális gazdasági hatásai miatt jövőre halasztja a csatlakozást az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez – jelentette be Dimitar Radev, a bolgár jegybank elnöke hétfőn.

Bulgária az eredeti tervek szerint idén júliusban csatlakozott volna az ERM-2 árfolyamrendszerhez, és 2023-ban tervezte a belépést az euróövezetbe. Az ország, amely 2007 óta tagja az Európai Uniónak, a közös európai deviza létrejötte óta az euró árfolyamához rögzítette nemzeti valutája, a leva értékét, amit a rendszerváltást követő gazdasági problémái leküzdésére korábban a német márkához kapcsolt.

Bulgária teljesíti az euró bevezetésének főbb kritériumait, államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció, és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodott országa. Ugyanakkor az EU legszegényebb állama, és a felmérések szerint az egyik legkorruptabb is.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta árfolyama plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállama, az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság beleegyezése szükséges.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »