Rohamtempóban súlyosbodik a helyzet az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a koronavírus által fertőzöttek és a járvány áldozatainak száma. A Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő déli adatai szerint eddig több mint 143 ezer amerikainál mutatták ki a fertőzést, a halottak száma pedig meghaladja a 2500-at.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója hétfőn délelőtt bejelentette, hogy a Covid-19 – egyedül ebben az államban – a vasárnapi 965 halálos áldozathoz képest hétfőre már több mint ezer áldozatot követelt.

New York városának kórházai megteltek, egymás után állítják fel a tábori kórházakat, még a Central Parkban is felhúztak egy sátorkórházat. New Yorkban hétfőn helyi idő szerint a déli órákban kikötött az a kórházhajó, amely szombaton indut el a virginiai Norfolkból. A hajón 12 teljesen felszerelt műtő van, orvosokkal és ápolókkal.

https://www.instagram.com/p/B-XNYHlnhll/

Deborah Birx, a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport tagja hétfőn az NBC televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: az Egyesült Államok vidéki, kis településein élőknek is fel kell készülniük a járványra. Mint fogalmazott: a vírus nagyon enyhe tünetekkel járó, sőt, tünetmentes fertőzéseket is okozhat és csak akkor törhet felszínre, amikor a legsérülékenyebb társadalmi csoportokat – az idős korúakat vagy a komoly, krónikus betegséggel küszködőket  – sújtja. Az orvosnő hozzátette: amikor már ezeket a rétegeket is elérte a fertőzés, ez azt jelenti, hogy az adott településen mindenütt „befészkelte magát” a vírus.

Larry Hogan, Maryland kormányzója hétfőn rendeleti úton tiltotta meg a lakhelyelhagyást. A rendelet értelmében csakis nagyon kivételes esetben – nélkülözhetetlen munka, vagy élelmiszer- és gyógyszervásárlás okán – lehet kimenni az utcára. A rendelet betartását az állam területén rendőrök ellenőrzik, a szándékos szabálysértőket ötezer dolláros büntetéssel sújtják. „Mi már nem kérjük, vagy javasoljuk, hogy a marylandiek maradjanak otthon, hanem kötelezzük őket erre” – nyilatkozta a kormányzó. Hasonló értelmű rendeletet írt elő Ron DeSantis, Florida kormányzója is, ez a rendelkezés azonban egyelőre csak az állam déli megyéire terjed ki.

Vermont kormányzója, Phil Scott arról adott ki rendeletet hétfőn, hogy bárki, aki belép az állam területére, köteles 14 napig tartó önkéntes karanténba vonulni.

A szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEM) közleményben tudatta, hogy több külföldi ország – köztük Malajzia, Thaiföld, Vietnam, Tajvan, India és Mexikó – vállalataival szerződtek egészségügyi segédeszközök gyártására. Az orvosi kesztyűket, maszkokat és sebészköpenyeket chartergépekkel szállítják az Egyesült Államokba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »