Bulgária jövő tavasszal csatlakozna az ERM-II árfolyamrendszerhez

Bulgária azt tervezi, hogy jövő év április végéig csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM-II árfolyamrendszerhez – közölte Vladiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter szerdán.

A bolgár pénzügyminiszter szerdán úgy fogalmazott: „ha minden jól halad, akkor Bulgária a születésnapomig, azaz április 30-áig már az ERM-2-ben lesz”.

Az új céldátum azt jelenti, hogy az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Bulgária valamikor 2022-ben vezetheti be az eurót. Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát és teljesíti az euró bevezetésének főbb kritériumait: államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció, és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodottabb országa. Ugyanakkor egyben az EU legszegényebb állama és a felmérések szerint az egyik legkorruptabb is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Inkább Bulgáriát választják a görög nyugdíjasok

Uniós útleveleket árultak állami tisztségviselők Bulgáriában

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-II árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az uniós pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak (EKB) és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

Bulgária korábban azzal számolt, hogy a csatlakozásra még az idei év végéig sor kerül.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »