Kína nem fogadná el a hongkongi kormányzó lemondását

A központi kormányzat nem tűrné el Carrie Lam lemondását, és felszólítja a hongkongi lakosságot, hogy támogassa a helyi kormányzat munkáját – hangsúlyozta Jang Kuang, a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője.

Kína a rend mielőbbi helyreállítását sürgeti, és teljes mértékben kiáll a Carrie Lam vezette hongkongi kormányzat mellett – közölte Jang Kuang, a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője a kilencedik hete tartó hongkongi tüntetéshullám kapcsán keddi sajtótájékoztatóján Pekingben.

“A szélsőséges tüntetők tettei mély gödörbe taszítják Hongkongot, aláásva a város gazdasági és társadalmi életét.” – fogalmazott Jang.

“Éppen ezért a megmozdulásokat le kell állítani, az illegális akciók elkövetőit pedig meg kell büntetni. Mindazoknak, akik részt vesznek ezekben a tevékenységekben, tisztában kell lenniük vele, hogy felelősek a tetteikért.” – hangsúlyozta a szóvivő.

Ezzel reagált a tüntetések résztvevőinek azon követelésére, hogy az eddig őrizetbe vettekkel szemben ejtsék a felkelés vádját, amelyért tíz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki a hatályos törvények szerint.

A szóvivő többször kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy tervezik-e a kínai hadsereg hongkongi helyőrségének bevetését a tüntetések megfékezésére. A helyőrségi törvény szerint a hongkongi kormányzat kérésére a helyőrség köteles segítséget nyújtani a rend helyreállításához, de Jang nem árulta el, érkezett-e ilyen kérés a kormányzat részéről. Kiemelte azonban: a kínai hadsereg jelentős erővel rendelkezik, és meg fogja védeni az ország minden egyes részét. Hozzátette: a központi kormányzat nem fog tolerálni semmilyen, az “egy ország, két rendszer” elvét fenyegető komoly fenyegetést.

Előzmények

Hongkongot hétfőn megbénította a június 9. óta tartó tömegtüntetések legújabb megmozdulása, melynek során a demonstrálók a város vasúti és közúti közlekedését, valamint a repülőtér zavartalan működését is akadályozták, általános sztrájkra is felszólítva a lakosságot.

A felfüggesztett kiadatási törvény végleges visszavonását és a demonstrálókkal szembeni rendőrségi intézkedések független kivizsgálását követelik tüntetők a hongkongi nemzetközi repülőtér érkezési csarnokában 2019. július 26-án. A módosító javaslat elfogadása lehetővé tenné, hogy Hongkong kiadjon szökevényeket Kínának és Tajvannak. MTI/EPA/Jerome Favre

Carrie Lam azonban továbbra sem engedett a tiltakozók követeléseinek, és hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette: nem mond le.

Hongkongban június 9-én kezdődtek tüntetések a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen. Ez lehetővé tette volna, hogy a különleges közigazgatású terület olyan feleknek – egyebek mellett Tajvannak és Kínának – adjon ki szökevényeket, melyekkel korábban nem volt kiadatási egyezménye. Az azóta felfüggesztett tervezet ellenzői attól tartottak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel azt. A törvénytervezet Kína növekvő befolyásának és a demokrácia csorbításának jelképévé vált.

Azonban a hongkongi kormány hiába döntött annak felfüggesztéséről, a megmozdulások nem csillapodtak. A tüntetők további követelésekkel álltak elő, köztük közvetlen választások rendezésével és a rendőrségi túlkapások kivizsgálásával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek