Elhalványulóban a hongkongi tüntetések üzenete

A hongkongi tiltakozások kezdetben kizárólag a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet ellen irányultak, azonban a mozgalom mára kibővült, a tüntetések pedig egyre erőszakosabbá váltak. Ez kockázatot jelent a befektetők és a vállalkozások számára, amelyek már most is károsulnak. A következő lépést pedig még nehezebb megjósolni.

Hongkongban hónapok óta egyre hevesebb tüntetések zajlanak a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet ellen, amely lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adjon ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. 

Carrie Lam hongkongi kormányzó ugyan június közepén határozatlan időre felfüggesztette az előterjesztés tárgyalását, továbbá két hete elvetette a tervezet további tárgyalásának lehetőségét, de ez sem volt elég a kedélyek lecsillapítására – a tiltakozók a tervezet visszavonása mellett már Lam lemondását is követelik. A vezető nélküli tömeg ráadásul egyre különbözőbb célokat és taktikát tűz ki maga elé.

A Civil Human Rights Front jogvédő szervezet – amely segíti a menetek megszervezését – öt követelést sorol fel, beleértve Lam lemondását és a törvényjavaslat hivatalos visszavonását. Egyes tüntetők ugyanakkor a határkereskedőktől a zajos utcazenészekig egyre több dolog ellen felemelik a hangjukat. (Vasárnap például már az idősek is utcára vonultak, néhányuk kerekesszékben.) Nem csoda tehát, hogy a panaszlista egyre hosszabb lesz.

Az üzleti érdekeltségek pedig egyre inkább kereszttűzbe kerülnek. Vasárnap a tüntetők és a rendőrség a Sun Hung Kai Properties tulajdonában lévő külvárosi bevásárlóközpontban csaptak össze, véres foltokat hagyva maguk után a csillogó padlón. A képek megdöbbentették az általában rendezett várost és az épület tulajdonosát egyaránt.

  • További erőszakcselekmények is történtek
Vasárnap ismét százezres tömeg vonult utcára Hongkongban, hogy tiltakozzon a kiadatással kapcsolatos, “parkolópályára tett” törvénytervezet, valamint a város Peking-barát kormányzata ellen, és követelje a szerintük brutális rendőri intézkedések független kivizsgálását. A szervezők becslései szerint a napközben békésen zajló felvonuláson csaknem 430 ezren vettek részt, a rendőrség ezzel szemben 138 ezerre becsülte a résztvevők számát. A felvonulás tervezett útvonalát a rendőrség biztonsági okokra hivatkozva lerövidítette, ám a tömeg egy része a tiltás ellenére folytatta a menetet. Tüntetők egy csoportja ekkor úttorlaszokat állított fel, egy másik csoport pedig Peking hongkongi képviseleti irodájához vonult – néhányan tojásokkal dobálták meg az épületet, míg mások falfirkákat festettek fel. A tiltakozók több helyen is összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be ellenük.

Hongkong, 2019. július 22.
Rohamrendőrök könnygázt vetnek be a tüntetők ellen a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet végleges visszavonását és a demonstrálókkal szembeni rendőrségi intézkedések független kivizsgálását követelő hongkongi tiltakozáson 2019. július 21-én.
MTI/EPA/Jerome Favre

A kínai állami sajtó hétfőn elítélte a képviseleti irodánál történteket. A Hszinhua állami hírügynökség szerint az egyre fokozódó erőszak és a provokatív akciók leleplezték a tiltakozásokat szító csőcseléket és a mögöttük álló erőket. A China Daily kínai pártlap szerint pedig a “társadalmi egyenlőtlenségek miatt elégedetlen, meggondolatlan fiatalokat radikális politikai erők manipulálták, hogy káoszt teremtsenek a városban”. A kínai sajtó a korábbi tüntetések esetében is rendre az erőszakra, a kaotikus helyzetre, valamint a külföldi befolyásra helyezte a hangsúlyt, és a rendőri intézkedések helyénvalóságát hangsúlyozta.

A hongkongi kiskereskedők a júliusi és augusztusi eladások drasztikus, kétszámjegyű csökkenésére figyelmeztetnek az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest, lévén a vásárlók és a turisták elkerülik a várost, és az olyan cégek, mint például a Richemont és a Swatch azt mondják, hogy már most érzik a tüntetések negatív hatását.

Az eddig népszerű márkáknak ráadásul a hírnevük kapcsán is lavírozniuk kell: a japán Pocari Sweat üdítőital márkának például sikerült magára haragítania az embereket, miután egyik televíziós reklámjában utalt arra, hogy ellenzi a tiltakozáshullámot. A reklámot nem is adják le többet a tévében.

A kezdeti mozgalom tehát egyre inkább túlnő saját magán, és lassan esély sem látszik arra, hogy a novemberi választások előtt véget érjen. A kormány továbbra sem hajlandó megvizsgálni a követeléseket, miközben a tüntetők széthúzása elidegenítheti az olyan befolyásos szövetségeseket, mint például az üzleti lobbi csoport, amely mindaddig kiállt a tiltakozások létjogosultsága mellett, amíg azok csak a kiadatási törvényről szóltak.

Mindezen problémák pedig nem segítik elő a gazdasági növekedést vagy a változás lehetőségét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő / MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »