Nem csillapodik a tüntetéshullám Hongkongban

Hongkongiak tízezrei tiltakoztak a növekvő kínai befolyás ellen szombaton, a demokráciapárti tüntetők egy csoportja leszedett rúdjáról egy kínai zászlót és a Viktória-kikötőnél vízbe dobta azt.

A megmozdulás résztvevői általános sztrájkra szólítottak fel, és barikádokat emeltek az utcákon. A tüntetők elsősegélysátrakkal és sisakokkal készültek a demonstrációra, okulva az előző tiltakozásokat jellemző összecsapásokból. A környékbeli üzlettulajdonosok a megmozdulásokat kísérő erőszaktól tartva korábban bezárták boltjaikat. A rendőrség beszámolt róla, hogy egy csoport tüntető festékkel jelölte meg az egyik rendőrőrsöt, és járműveket rongált meg az állomás területén belül.

A hatóságok egy ideig nem léptek közbe, azonban ahogy az est leszállt, több száz rohamrendőr jelent meg az utcákon. A tüntetők kukákat, barikádokat gyújtottak fel és megdobálták a rendőröket, akik könnygázt és paprikasprayt vetettek be. A tiltakozók új taktikát követve szétszéledtek a rendőri fellépés láttán, majd egy másik helyszínen újra összeverődtek. Többeket előállítottak. A szervezők szerint 120 ezren vettek részt a megmozduláson, míg a rendőrség 42 ezerre becsülte a tiltakozók számát.

A felfüggesztett kiadatási törvény végleges visszavonását követelő tüntetők és rendőrök összecsapása Hongkongban 2019. augusztus 3-án. Ez a kilencedik egymást követő hétvége, hogy a tüntetők utcára vonulnak Hongkong utcáin. MTI/AP/Kin Cheung

A hongkongi kormány közleményében „határozottan elítélte a radikális tüntetőket”.

A kínai kormány Hongkongi és Makaói Ügyekért Felelős Hivatala vasárnap határozottan elítélte a kínai nemzeti zászló meggyalázását, és megerősítette Peking állásfoglalását arról, hogy teljes mértékben támogatja a hongkongi kormányzatot és a helyi rendőrséget a radikális tüntetők megfékezésében és a rend helyreállításában.

Úgy fogalmazott, hogy a központi kormányzat nem fogja tétlenül nézni a helyzet további alakulását. Hozzátették azonban: hisznek abban, hogy Hongkong képes felülkerekedni az előtte álló nehézségeken és kihívásokon. Arra, hogy a kínai hadsereg hongkongi helyőrsége bevethető a tüntetések megfékezésére, az utóbbi időben történtek utalások kínai részről, de Hua Csun-jing külügyi szóvivő pénteken alaptalan és félelemkeltő szóbeszédnek nevezte ezt.

Eközben fehéret viselő emberek ezrei gyűltek össze egy parkban ellentüntetésre, hogy támogatásukról biztosítsák a rendőrséget. Transzparenseiken békét követeltek. A szervezők szerint ezen az összejövetelen 90 ezren vettek részt, míg a rendőrség 26 ezerre tette számukat.

Hongkongban június 9-én kezdődtek tüntetések a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen. Ez lehetővé tette volna, hogy a különleges közigazgatású terület olyan feleknek – egyebek mellett Tajvannak és Kínának – adjon ki szökevényeket, melyekkel korábban nem volt kiadatási egyezménye. Az azóta felfüggesztett tervezet ellenzői attól tartottak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel azt. A törvénytervezet Kína növekvő befolyásának és a demokrácia csorbításának jelképévé vált.

Azonban a hongkongi kormány hiába döntött annak felfüggesztéséről, a megmozdulások nem csillapodtak. A tüntetők további követelésekkel álltak elő, köztük közvetlen választások rendezésével és a rendőrségi túlkapások kivizsgálásával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hongkong vezetőjét jelenleg egy Peking-párti bizottság választja. A városállam 1997-ben került vissza Kínához Nagy-Britanniától, és az egy ország, két rendszer elve alapján széleskörű autonómiát élvez. A Hongkongi Közvélemény-kutató Intézet friss felmérése szerint a lakosság 70 százaléka elégedetlen a kormánnyal, és 60 százaléka nem bízik benne.

Forrás: MTI/AP/dpa/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »