Forrósodik a helyzet a Hormuzi-szoros térségében

Az iráni Forradalmi Gárda lelőtt egy amerikai drónt a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött – jelentette csütörtökön az IRNA iráni állami hírügynökség.

Az iráni állami Press TV televíziós csatorna hozzátette azt is, hogy az RQ-4 Global Hawk típusú drónt csütörtökre virradóra, Dzsászk kikötővárosa mellett lőtték le, képeket azonban még egyetlen iráni médium sem mutatott be.

A Forradalmi Gárda parancsnoka Washingtonnak szánt világos üzenetnek nevezte a drón lelövését. Hosszein Szalami tábornok az iráni állami televízióban közvetített gyűlésen leszögezte, hogy Irán határai sérthetetlenek. Hangsúlyozta, hogy Teherán nem akar háborút, de kész megvédeni magát.

Nem sokkal ezután egy magát megnevezni nem kívánó washingtoni forrás megerősítette, hogy egy iráni rakéta lelőtt egy amerikai drónt, de a teheráni közlésekkel ellentétben szerinte az incidens nem Irán légterében, hanem a Hormuzi-szoros fölötti nemzetközi légtérben történt.

Bill Urban, az Egyesült Államok Bahreinben állomásozó központi parancsnokságának szóvivője szerda éjszaka ugyanakkor kijelentette, hogy aznap egyetlen amerikai légi jármű sem lépett be az iráni légtérbe.

A Hormuzi-szoros a Perzsa-öbölt az Ománi-öböllel összekötő tengerszoros, ennek környezetében található Irán, Omán és az Egyesült Arab Emírségek. Stratégiai jelentősége hatalmas, hiszen itt halad át a világszerte tengeren szállított kőolaj több mint 1/3-a.

Egybehangzó vélemények szerint az Egyesült Államok az olyan vezetők irányításával, mint a kiszámíthatatlan elnök, és a háborús uszítóként elhíresült nemzetbiztonsági tanácsadó folyamatosan fokozza a térségbeli zűrzavart, így a szereplők szándékaitól függetlenül, véletlenül is kirobbanhat egy valódi háború a Közel Keleten.

Háborús zónává eszkalálódhat a Hormuzi-szoros térsége

Múlt héten az Egyesült Államok katonai parancsnoksága megerősítette, hogy az iráni légvédelem megpróbált lelőni egy amerikai drónt, és elismerte azt is, hogy júniusban a jemeni húszi lázadóknak iráni segítséggel sikerült egy másikat megsemmisíteniük.

Szerdán Washington ismét Teheránt tette felelőssé a múlt héten az Ománi-öbölben két tartályhajó ellen elkövetett szabotázsakcióért, amelynek során az égő hajók legénységét az iráni hatóságok Dzsászkba evakuálták. Az incidens körülményei egyelőre ismeretlenek, Irán pedig tagadja a Fehér Ház vádjait. Az amerikai védelmi minisztérium az iráni fenyegetésre hivatkozva hétfőn jelezte, hogy még ezer katonát vezényel a Közel-Keletre.

Washington és Teherán között az elmúlt hónapokban nem ez az egyetlen feszültségforrás. Haszan Róháni iráni elnök szerdán megerősítette, hogy Irán nem hosszabbítja meg a 2015-ös többhatalmi atomalku megmentésére adott hatvannapos határidőt, a szerződés további öt részesének – Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Németországnak, Kínának és Oroszországnak – július 7-éig maradt ideje cselekedni.

Irán korábban már kijelentette, hogy országa a továbbiakban korlátozni fogja a nukleáris megállapodás egyes részeinek teljesítését, mert az Egyesült Államok egy évvel korábban egyoldalúan felmondta a szerződést, és újraindította a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Forrás: MTI/dpa/AFP/Reuters/AP/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »