Irán hivatalosan is felmondta az atomalku egyes részeit

Irán hivatalosan is leállította a 2015-ös többhatalmi atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését – közölte az ISNA teheráni hírügynökséggel szerdán az ország atomenergetikai tanácsának egy jól értesült tisztségviselője.

Teherán a tervezett lépésről a múlt héten már értesítette a megállapodást aláíró hatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot. Az akkori tájékoztatás szerint a döntést egy évvel azután hozzák meg, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett az atomalkuból, és visszaállította a korábbi szankciókat Iránnal szemben.

A 2015-ös egyezmény értelmében Iránnak engedélyezték, hogy 300 kilogramm alacsony fokon dúsított uránt, valamint nehézvizet állíthat elő, de készleteit 15 évre szólóan 130 tonnában korlátozták. A 130 tonna feletti nehézvíz mennyiséget Teherán elszállíthatja az országból tárolásra külföldre, illetve eladhatja. A nyilatkozó tisztviselő szerint ezentúl nem léteznek korlátok Irán számára a dúsított urán és a nehézvíz előállításában.

A Reuters azt írta: úgy tűnik, hogy Irán kezdeti lépései egyelőre nem sértik a többhatalmi egyezményt. Teherán ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ha a dokumentumot még jegyző hatalmak hatvan napon belül nem védik meg az iráni gazdaságot az Egyesült Államok szankcióitól, akkor Irán visszatér az urán magasabb szintű dúsításához.

Az Európai Unió, valamint a brit, a francia, és a német külügyminiszterek közölték: továbbra is elkötelezettek abban, hogy teljesítsék az atomalkuban foglaltakat, de nem fogadnak el ultimátumot Teherán részéről.

Teherán, 2019. május 10.
Az Egyesült Államok elleni tüntetés résztvevői amerikai zászlót égetnek Teheránban 2019. május 10-én. Haszan Róháni elnök május 8-án bejelentette, hogy Irán 60 napra felfüggeszti az atomalku két pontjának végrehajtását. Ezek értelmében Teherán nem folytatja nehézvíz- és dúsítotturán-tartalékának csökkentését. Kilátásba helyezte, hogy az iszlám köztársaság hatvan nap múlva felújítja az urándúsítással kapcsolatos munkálatait, ha a szerződés többi résztvevője nem teljesíti vállalt kötelezettségeit.
MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A 2015-ös egyezmény 3,67 százalékban szabja meg az Irán által előállítható urán dúsítottságát, ami messze van az atombomba előállításához szükséges 90 százalékos dúsított urántól. Az engedélyezett fokú dúsítottság ugyanakkor jóval alatta van az Irán által korábban 20 százalékosra dúsított urántól.

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője kedden bejelentette, hogy – a két ország közti növekvő feszültség ellenére – Teherán nem akar háborút az Egyesült Államokkal. Szólt arról is, hogy az iszlám köztársaság nem fog tárgyalni az Egyesült Államokkal egy újabb nukleáris megállapodásról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply