Kamatot emelt a norvég jegybank

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,25 százalékra emelte az irányadó kamatot Norvégia központi bankja csütörtökön, és bejelentette, hogy további szigorítást tervez az év második felére és jövőre, mivel a gazdaság a vártnál jobban teljesít, dacolva a globális lassulással.

Az egyhangúlag elfogadott döntés kihirdetése után a norvég korona árfolyama 1 százalékkal erősödött az euróhoz és 1,6 százalékkal a dollárhoz képest, így az euró jegyzése 9,6713, a dolláré pedig 8,5634 koronára gyengült.

Norvégia gazdasági növekedése stabil, a vállalati kapacitások kihasználtsága meghaladja a hosszú távú átlagot, és az egy évtizedes mélyponton, 2,2 százalékon álló munkanélküliségi ráta tovább csökkenhet. A maginfláció kissé magasabb lehet a 2 százalékos inflációs célszámnál, a várakozások szerint a tavalyi 1,6 százalékról 2,4 százalékra nő.

A kilátások és a kockázatok alapján valószínűnek tűnik, hogy az irányadó kamat tovább emelkedik 2019-ben – jelezte Oeystein Olsen, a Norges Bank kormányzója a tanácskozás után kiadott közleményben.

A norvég jegybank 2011 után először tavaly szeptemberben, majd idén márciusban is kamatot emelt, miután a gazdaság a vártnál nagyobb ütemben nőtt a negyedik negyedévben, valamint a korona gyengesége és az erősödő infláció is indokolta a szigorúbb monetáris politikát.

A monetáris politika szigorításával a norvég jegybank épp az ellenkezőjét teszi, mint az amerikai Federal Reserve és az Európai Központi Bank, amelyek az utóbbi napokban világosan jelezték, hogy a pénzpolitika lazításán gondolkodnak.

Nem nyúlt a kamathoz a Fed

Tovább lazíthat monetáris politikáján az EKB

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »