Kínának van ötlete, hogy mivel vágjon vissza Trumpnak

Kína a belföldi keresletet fogja előtérbe helyezni a ritkaföldfémek bányászatának fejlesztését szolgáló intézkedéseiben – idézte a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság szóvivőjének kijelentését a China Daily kínai pártlap egy szerdán közzétett cikkben, melyben a szerzők egyértelművé tették, hogy Peking készen áll az elsősorban elektronikai eszközök gyártásához használt alapanyagokat felhasználva ellencsapást mérni az Egyesült Államokra.

A szóvivő kínai idő szerint kedden késő este kiadott közleményben reagált az arra vonatkozó kérdésekre, hogy Peking a kínai ritkaföldfém-készletet felhasználva kerülhetne jobb alkupozícióba az Egyesült Államokkal szemben a kereskedelmi háborúban.

Kínában termelik ki a legnagyobb mennyiségben a ritkaföldfémeket a világon, a globális termelés mintegy 85 százaléka onnan származik. Az ásványoknak ez az összesen 17 kémiai eleme kulcsfontosságú alapanyagnak számít az elektronikai termékek, félvezetők, valamint különféle hadiipari felszerelések gyártásában.

Kína dominanciája a ritkaföldfém bányászatban – éves kitermelés (tonnában):

Forrás: Amerikai Földmérő Hivatal (US Geological Survey – USGS) / BBC

A szóvivő elmondta: Peking továbbra is hajlandó ellátni a világ piacait ritkaföldfémekkel, ugyanakkor elítéli azokat, akik a ritkaföldfémekből készült termékeket arra használják fel, hogy „visszafogják és elnyomják Kína fejlődését”. Ezzel  közvetlenül utalt a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat ellen bevezetett amerikai szankciókra. Hozzátette: Kína továbbra is a méltányos és szabad kereskedelem alapelveihez fogja tartani magát a ritkaföldfémek exportját illetően, de „a kínai nép nem fog örülni, ha a hazájukból származó ásványokat Kína ellen fordítják”.

„Kína és az Egyesült Államok gyártási láncai szorosan összefonódnak és kiegészítik egymást, ezért a két ország együttműködése mindkét fél számára előnyös, de az egymás elleni küzdelem mindkettőjüknek károkat okoz” – hangsúlyozta a szóvivő.

A ritkaföldfémek mérgező jellege miatt a bányászat és a finomítás is veszélyes és súlyosan környezetszennyező, ráadásul a környezeti problémák mellett gondot jelent a bányászható tartalékok mennyiségének gyors csökkenése, valamint a kitermelés nem kellő hatékonysága is – mutatnak rá a China Dailyben megjelent cikk szerzői, hozzátéve: elemzők szerint a kínai export alacsony árai nincsenek összhangban a ritkaföldfémek valós értékével.

Az amerikai kormány adatai szerint az Egyesült Államok által importált ritkaföldfémek mintegy 80 százaléka Kínából származik. Bár Észtország, Franciaország és Japán is szállít feldolgozott ritkaföldfémeket az USA-ba, az eredeti érc ezek esetében is Kínából származik.

Az Egyesült Államok Malajziából is importálhatná a ritkaföldfémeket, azonban ez valószínűleg nem lenne elegendő a kereslet kielégítésére. Emellett ráadásul a malajziai kormány azt pedzegette, hogy környezetvédelmi megfontolások miatt beszünteti a termelést.

A ritkaföldfémekkel kapcsolatos találgatások azt követően kaptak szárnyra, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten látogatást tett az ország egyik legnagyobb, a délkelet-kínai Csianghszi tartományban található ritkaföldfém kitermelő és finomító üzemében. Hu Hszi-csin, a Global Times kínai pártlap főszerkesztője kedd este Twitter-bejegyzésben közölte: Kína komolyan fontolgatja a ritkaföldfémek exportjának korlátozását.

A Saxo Bank egy múlt heti elemzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy Kína a ritkaföldfémeket használhatja fel az Egyesült Államok elleni válaszcsapásra. Ezt a találgatást aztán összefüggésbe hozták azzal, hogy a ritkaföldfém-bányászattal foglalkozó ausztrál Lynas a múlt héten bejelentette: amerikai partnerekkel együtt közösen termelőüzemet létesítenek az Egyesült Államokban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások a hónap elején torpantak meg, mégpedig azután, hogy az amerikai fél szerint Peking visszalépett az előkészítés alatt álló megállapodás egyes pontjaitól, melyeket korábban már elfogadott.

Donald Trump amerikai elnök ezért 200 milliárd dollár értékű kínai termék importvámját 25 százalékra emelte az addigi 10 százalékrólA kínai válasz nem is váratott sokáig magára: Peking a néhány nappal később bejelentette, hogy 60 milliárd dollár értékű amerikai importtermékre vet ki megemelt, 5 és 25 százalék közötti pótvámot, mégpedig június elsejei hatállyal.

Az amerikai büntetővámokkal sújtott kínai termékek listáján a ritkaföldfémek nem szerepelnek.

Forrás: MTI / BBC / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »