Trump rendelettel ment neki a Huawei-nek

Donald Trump amerikai elnök szerdán délután elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről.

A jogszabály – amelyet a The Washington Post című amerikai lap „országos rendkívüli állapotot” kihirdető rendeletnek nevezett – széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára.

A jogszabály nem nevezi nevén, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a kínai Huawei óriásvállalatról, vagy a szintén kínai ZTE telekommunikációs cégről van szó.

A rendelet szövegezői megemlítik, hogy az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia és szolgáltatások bizonyos fokú sérülékenységét, és ezzel összefüggésben különösen aggasztónak tartják a gazdasági és az ipari kémkedést is.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményt adott ki, amelyben többek között leszögezte: „az elnök egyértelművé tette, hogy a kormányzat megteszi a szükséges lépéseket Amerika biztonsága és felvirágzása megőrzéséért, valamint annak érdekében, hogy megvédje Amerikát azon külföldi ellenségektől, amelyek aktívan és egyre növekvő mértékben teremtik meg és aknázzák ki az Egyesült Államok információs és kommunikációs infrastruktúrájának sebezhetőségét”.

Az elnöki rendelet felhatalmazza a kereskedelmi minisztert, hogy állítson le minden olyan, kommunikációs technológiákat is magában foglaló beszerzést, amely külföldi kormányzatokkal kapcsolatban álló cégekhez köthető. Ezek ugyanis – a rendelet szerint – „elfogadhatatlan kockázatot” jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára. Az ilyen alkatrészek – az elnök megítélése szerint – az ipari kémkedés kockázatát hordozzák magukban, vagy beszerelésük esetén figyelemmel kísérhetik, akár meg is szakíthatják az életbe vágó fontosságú, napi szolgáltatásokat biztosító amerikai telekommunikációs, vagy más infrastrukturális hálózatok működését.

A szerdai bejelentésre elemzők már csaknem egy éve számítottak, de eddig a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsa mindig megakadályozta a rendelet kiadását. Most azonban – miközben az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója pénteken eredménytelenül zárult – már nem lépett fel ellene.

Trump elnöki rendelete nem zár ki azonnali hatállyal konkrét országokat vagy vállalatokat a telekommunikációs üzletből, és nem vonatkozik kizárólagosan egyetlen technológiára, például az 5G-rendszerekre sem.

A The Wall Street Journal című lap megkereste mind a Huawei, mind a ZTE vállalatokat, de egyikük sem kívánta kommentálni az amerikai elnök döntését. A Huawei igazgatója, David Wang szerdán, még az elnöki rendelet kiadása előtt azt mondta: egy ilyen döntés elhibázott lenne.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »