Megjött Kína válasza az amerikai pótvámokra

Június 1-jétől Kína több ezer amerikai importcikk pótvámját megemeli – közölte hétfőn a kínai államtanács vámügyi bizottsága.

Kína tavaly szeptemberben vetett ki 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot mintegy 60 milliárd dollár értékű amerikai termékre. Ez megtorló lépés volt arra az amerikai döntésre, miszerint mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai terméket az év végéig 10 százalékos, januártól pedig 25 százalékos pótvámmal sújtanak. Washington végül nem január 1-jétől, hanem május 10-étől emelte fel 25 százalékra az illetéket.

A mostani döntéssel a kínai kormány felülvizsgálta a szeptemberi terméklista minden tételét, és az árucikkek többségét új, magasabb pótvámmal sújtotta. A kínai államtanács bizottsága közölte, hogy a pótvámok emelése válaszintézkedés az Egyesült Államok egyoldalú és protekcionista kereskedelmi politikájára. Hozzátette: Kína reméli, hogy az Egyesült Államok visszatér a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások helyes útjára, és közös erőfeszítéssel, a kölcsönös tisztelet alapján tudnak majd előnyös megállapodást kötni.

A kínai pénzügyminisztérium hétfői közlése szerint éves szinten mintegy 60 milliárd dollár értékben összesen 5140 amerikai importcikkre vetnek pótvámot. Ezek több mint felét, közel 3600 terméket soroltak be az új, 20, illetve 25 százalékos pótvám alá eső kategóriába. A legmagasabb, 25 százalékos kulcs 2493 termékre, köztük a cseppfolyósított gázra, petrolkémiai termékekre, szója- és mogyoróolajra, fagyasztott zöldségekre vagy éppen kozmetikai cikkekre, vonatkozik, míg a 20 százalékos tarifa alá 1078 termék tartozik. A 10 százalékos pótvám hatálya alá 974 termék esik, az 5 százalékos pótvám pedig csupán 595 árufélét sújt.

A lépést már több, kínai részről tett nyilatkozat előre jelezte, hiszen közvetlenül az után, hogy Donald Trump amerikai elnök múlt péntektől 25 százalékra emelte az évi 200 milliárd dollár értékű kínai termékekre kivetett pótvámok mértékét, a kínai kereskedelmi minisztérium ellenintézkedéseket helyezett kilátásba. Hétfői sajtótájékoztatóján Keng Suang kínai külügyi szóvivő is ezt erősítette meg, amikor elmondta: Kína soha nem fog engedni a külső nyomásnak. Bár a szóvivő helyi idő szerint hétfő délután még nem említett konkrét intézkedéseket, annyit mondott a jelenlévő újságíróknak, hogy kövessék figyelemmel az eseményeket.

Washington, 2019. május 10.
Liu He kínai miniszterelnök-helyettes, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő (b-j) megbeszélésük végén Washingtonban 2019. május 10-én. Az amerikai kormány 200 milliárd dollárnyi kínai termék eddigi 10 százalékos vámértékét 25 százalékra emelte, a megduplázott tarifák főleg halakat, táskákat, ruhákat és cipőket érintenek.
MTI/AP/Andrew Harnik

Az amerikai elnök mindeközben keleti parti idő szerint hétfő reggel Twitter-bejegyzésben figyelmeztette Pekinget arra, hogy ne tegyen ellenlépéseket, mert – ahogy fogalmazott – „csak tovább romlik majd a helyzet”.

Trump elnök a múlt héten ráadásul utasítást adott Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselőnek, hogy készítse elő a fennmaradó, további 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vonatkozó büntetővámok kivetését.

Larry Kudlow, az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója vasárnap azt mondta, hogy Trump „nagy valószínűséggel” a G20-csoport június végén esedékes, Japánban tartandó csúcstalálkozóján fog találkozni Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Az amerikai-kínai vámháború nyitányaként még tavaly nyáron mindkét fél évi 50-50 milliárd dollár értékben vetett ki 25 százalékos pótvámot az egymástól importált termékekre. Ezt követte szeptemberben a következő hullám, amelynek keretében Washington évi 200 milliárd, Peking pedig 60 milliárd dollár értékű terméket sújtott pótlólagos vámmal.

Új szintre lépett a vámháború az USA és Kína között

Veszélybe kerültek az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások

Tavaly az Egyesült Államok és Kína áruforgalmi mérlege 323,32 milliárd dolláros többlettel zárt Kína javára. Ez 2006 óta a legnagyobb érték volt, az előző évhez képest 17,2 százalékkal emelkedett. Az Egyesült Államokba irányuló kínai export értéke 11,3 százalékkal 478,4 milliárd dollárra nőtt, az importé viszont csak 0,7 százalékkal bővült.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »