Lemondott az ukrán miniszterelnök

Bejelentette lemondását tisztségéről hétfőn Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő, aki e lépését az aznap beiktatott Volodimir Zelenszkij államfővel fennálló nézeteltérésével indokolta.

„Úgy döntöttem, hogy benyújtom a lemondásomat rögtön a szerdai, soron következő kormányülés megtartása után” – mondta Hrojszman újságíróknak. Hétfőn Sztepan Poltorák ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat (SZBU) vezetője is benyújtotta lemondását.

Az ukrán média percekkel az után tette közzé Poltorák lemondó levelét, hogy hétfőn a törvényhozás előtt mondott beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök mindkettejüket, illetve Jurij Lucenko főügyészt is lemondására szólította fel. Hricak lemondásáról közvetlenül Zelenszkij beszéde előtt adott hírt az ukrán média.

Kijev, 2019. május 20.
Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő Kijevben, 2019. május 8-án.
MTI/AP/Efrem Lukackij

Beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij bejelentette a parlament feloszlatását, és távozásra szólította fel a minisztereket, annak ellenére, hogy a törvény értelmében a kormány csak a parlamenti választások után köteles lemondani. Az alkotmány értelmében a parlament nevezi ki az új kormányfőt, és Zelenszkijnek nincsen parlamenti frakciója, amely lehetővé tenné a híveiből álló csapat felállítását az előrehozott választásokig.

„Amikor az új elnököt megválasztották, olyan intézkedések meghozatalát javasoltam neki és a parlamentnek (…), amelyek erősebbé tennék Ukrajnát. Az elnök más utat választott, és a kijelentéséből úgy ítélem meg, hogy minden felelősséget vállal a veszélyekkel szemben” – jelentette ki Hrojszman, anélkül, hogy részletesen indokolta volna a döntését.

A 41 éves, korábban minden politikai gyakorlatot nélkülöző színész-humorista Zelenszkij hétfő délelőtt tette le a hivatali esküt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »