Épphogy beiktatták, máris intézkedik az új ukrán elnök

Bejelentette az ukrán parlament feloszlatását hétfőn Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök, miután hétfőn a törvényhozásban letette a hivatali esküt.

Az új ukrán államfő hétfőn beiktatási beszédében kijelentette: elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében. Leszögezte: a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját.

Első lépésként az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését.

Emellett követelte a parlamenttől, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről, valamint a választási törvény módosításáról.

Kijev, 2019. május 20.
Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök a beiktatási ünnepségén a kijevi parlamentben 2019. május 20-án.
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Felülvizsgálnák az IMF-megállapodást is

Ukrajna felülvizsgálná a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodást, vagy helyette újat kötne a parlamenti választások után – jelentette ki Oleg Ustenko, Zelenszkij egyik tanácsadója hétfőn. Hozzátette: javaslata szerint valamikor június és augusztus között kezdődnének az egyeztetések.

Az IMF tavaly decemberben hagyott jóvá egy 14 hónapra szóló, 3,9 milliárd dolláros új készenléti hitelkeretet, amelynek első, 1,4 milliárd dolláros részletét még abban a hónapban át is utalta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Putyin nem gratulál Zelenszkijnek

Vlagyimir Putyin nem fog gratulálni Volodimir Zelenszkij beiktatásához, az orosz elnök majd akkor gratulál új ukrán kollégájának, ha az haladást ér el a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésében és az ukrán-orosz kapcsolatok normalizálásában – jelentette ki hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

“Putyin elnök a délkelet-ukrajnai belső konfliktus első sikereihez, valamint az orosz-ukrán kapcsolatok normalizálásának első sikereihez fog gratulálni Zelenszkij elnöknek” – fogalmazott egy kérdésre válaszolva Peszkov, anélkül, hogy részletezte volna, miben állnának ezek az “első sikerek”. Hangsúlyozta, hogy a délkelet-ukrajnai konfliktust a minszki megállapodásokban lefektetett “pontos menetrend” szerint kell megoldani.

A szóvivő reményét fejezte ki, hogy a fogolycsere ügyében az új ukrán elnök alatt is folytatódni fognak a tárgyalások a szemben álló felek között.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply