A szlovák lapok szerint ez az utolsó figyelmeztetés az EU-nak

Utolsó figyelmeztetés, esély az unió önreflexiójára, lehetőség a szélsőjobbnak – így kommentálták pénteken a brit népszavazás eredményét a vezető szlovák lapok, amelyek a brit politikának és Brüsszelnek címzett kritikával sem takarékoskodtak, írja az Új Szó.

„A Brexit még nem jelenti az unió végét, de az utolsó figyelmeztetésnek számít az unió számára, hogy meg kell változnia, ha túl akar élni” – szögezte le pénteki főszerkesztői kommentárjában a liberális pozsonyi Sme napilap. Az interneten megjelent cikk írója szerint a britek többsége számára nem a gazdasági realitás volt a döntő, a mítoszok győztek azon érv felett, hogy a globalizált világban a nemzetállamok függetlenségéhez való visszatérés olyan, mint amikor az elkényeztetett gyermek mindent akar. Az EU-nak meg kell birkóznia a megrázkódtatással, hogy az ne legyen elindítója „az európai népek legjobb közös projektje” visszafordíthatatlan lemorzsolódásának – jegyezte meg a kommentátor. Hozzátette: ahhoz, hogy a „polgáraik szükségleteit kielégíteni és őket megvédeni képtelen elszigetelt nemzetállamokról szóló fantazmagóriák” ne kerüljenek túlsúlyba, az uniónak a polgárai számára is érthető nyelven kell elkezdenie beszélni.    Aki elidegenedik a lakosságtól, az megfizet ezért, így lehetne jellemezni a brit népszavazás eredményét – írta pénteken főszerkesztői kommentárjában a Hospodárské Noviny című pozsonyi gazdasági-közéleti napilap internetes oldala. A cikkíró szerint a népszavazás eredményével Nagy-Britannia esélyt adott az Európai Uniónak az önreflexióra, arra, hogy kezdje el megmagyarázni az embereknek, mit miért csinál, és miért kellene azt akarni. „Már ha akarniuk kellene” – jegyzi meg a kommentátor, aki szerint valós lehetőség, hogy népszavazási hullámot indít el a brit eredmény, és azt sem lehet kizárni, hogy ez tényleg az unió végét jelenti majd.     A hazugok és a tényekkel zsonglőrködők ünneplik ma győzelmi napjukat – olvasható a pozsonyi Pravda online változatában. A népszavazás eredményéről szóló pénteki kommentár szerint a brit Brexit-kampányban meggyőzték a választókat, hogy a munkahelyhiányról nem saját kiadáscsökkentő kormányzataik, hanem a bevándorlók tehetnek. A szélsőjobb és a populisták is ünnepelnek az egész kontinensen, mert a Brexitben lehetőséget látnak maguk és országaik számára is – vélekedett az Európa rossz napja című cikk írója. Hozzátette: eközben az Egyesült Királyság megosztott, és hasonlóan megosztott lehet Európa is, ha nem reagál megfelelő módon. „Hogy miként, azt jelenleg nem tudni” – fogalmazott.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »