Moszkva kész tárgyalni a török külügyminiszterrel

  • Oroszország kész tárgyalni a török diplomácia vezetőjével – jelentette ki az orosz külügyminiszter-helyettes.
  • Oroszország mindenkit vár a Szocsiban július 1-jén megtartandó tanácskozásra, „beleértve Törökországot” is.
  • A két ország viszonyában erős lehűlés következett be, miután a török légierő tavaly november 24-én lelőtt egy orosz katonai repülőgépet.

Oroszország kész tárgyalni a török diplomácia vezetőjével, ha az elfogadja a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet külügyminiszteri találkozójára szóló meghívást – jelentette ki csütörtökön Moszkvában Vaszilij Nyebenzja orosz külügyminiszter-helyettes.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország mindenkit vár a Szocsiban július 1-jén megtartandó tanácskozásra, „beleértve Törökországot és Ukrajnát” is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a meghívásra még nem érkezett válasz.

Nyebenzja szerint a multilaterális szervezet tanácskozásán általában nem folytatnak kétoldalú eszmecserét, ám hangsúlyozta, hogy ha Mevlüt Cavusoglu elutazik Szocsiba és találkozni kíván hivatali partnerével, Szergej Lavrovval, akkor arra „lesz lehetőség”.

A török elnöki szóvivő szerdán kijelentette, hogy Ankarában nem mérlegelik sem a bocsánatkérést, sem a kártérítést az orosz bombázó tavaly novemberi lelövése miatt.

A két ország viszonyában erős lehűlés következett be, miután a török légierő tavaly november 24-én – légtérsértésre hivatkozva – lelőtt egy harci szolgálatot teljesítő orosz katonai repülőgépet. Az egyik orosz pilóta életét vesztette. Az incidens nyomán Moszkva gazdasági és vízumügyi szankciókat vezetett be Ankara ellen, valamint sorozatosan éles bírálatokat fogalmazott meg Törökországnak a szíriai válságban játszott szerepével kapcsolatban.

Oroszország a kapcsolatok normalizálását az incidens miatt hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a június 12-i Oroszország napja alkalmából levélben köszöntötte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és egyben reményét fejezte ki, hogy helyre lehet állítani a két ország közötti kapcsolatokat. A géplelövés óta ez volt első alkalom, hogy Erdogan hivatalos üzenetet intézett Putyinhoz. Hasonló gesztust tett Ankara az orosz nemzeti ünnepen kormányfői szinten is.

A Kreml közölte, hogy Erdogan levele, amit Moszkvában hagyományos ünnepi protokollüdvözletnek minősítettek, nem tartalmazott lényegi elemeket. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő emlékeztetett rá, hogy Oroszország milyen feltételekhez kötötte a kapcsolatok normalizálását, ugyanakkor megjegyezte: Moszkva azt szeretné, ha Ankarához fűződő viszonya a korábbi magas szinten állna helyre.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »