Olaszország még befogadóbb lesz

Bővítik az olaszok a menekültek befogadására alkalmas létesítmények befogadóképességét, hogy lépést tartsanak az országba érkező menekültek egyre növekvő számával.

Olaszországban háromezerről 16 ezerre nő az olyan bevándorlók befogadására alkalmas helyek száma, akik a kitoloncolással, kiutasítással és kiadatással szembeni védelmet élveznek. A bevándorlók száma évről évre rohamosan növekszik: míg 2012-ben 13 ezer ember szállt partra, 2013-ban ez a szám már 41 ezer volt. Nem meglepő tehát, ha fejtörést okozott a belügyminisztérium és a települések számára, hogy az egyre növekvő létszámú legális bevándorlók és a menedékjogért folyamodók számára megfelelő helyet biztosítsanak.

A helyek száma várhatóan tovább bővül, hiszen a 2014-16-os időszakra 456 projektet hagytak jóvá, amelyek összesen 415 helyi szervezetet érintenek. A bevándorlók befogadására alkalmas helyi szervezetek hálózatának bővüléséhez lökést adott Giorgio Napolitano köztársasági elnök nemrégiben tett felhívása, amelyben kihangsúlyozta annak fontosságát, hogy elismerjék „a háborús helyzetből vagy üldöztetés elől menekülők jogát arra, hogy az alapvető jogokat garantáló országokba befogadják őket”.

Olaszországban az utóbbi években jelentősen nőtt a befogadott és védelmet élvező bevándorlók száma, amely 2001-ben még 2008 fő volt, míg 2012-ben már 7823-an voltak. Jelenleg a védelmet élvező vagy azért folyamodók között a legtöbben Etiópiából, Irakból, illetve Nigériából érkeztek. 56 százalékuk tengeren, 17 százalékuk repülővel, míg 11 százalékuk szárazföldön érkezett az országba.

A bevándorlókat befogadó helyeken, illetve a beilleszkedésüket elősegítő intézményekben egy fő napi ellátása 35 euróba kerül, beleértve az olyan speciális eseteket, mint például a kínzás áldozatai vagy a kíséret nélkül érkező kiskorúak.

Mi a helyzet Európában?

2012-ben az EU országaiban a menekültjogot kérők száma 330 ezer volt. Az Eurostat adatai szerint a legtöbb közülük Afganisztánból és Szíriából érkezett. Roberta Angelilli, az Európai Parlament alelnöke szerint a menekültügyek kezelésében az egyik problémát az jelenti, hogy „a Frontex (az EU külső határain való operatív együttműködésért felelős európai ügynökség) székhelye Varsóban van, így túl távol esik attól a határtól, ahol vészhelyzetek léphetnek fel”. Az Eurostat adatai szerint Olaszország a befogadott menekültek száma alapján csak a hatodik helyen van európai összehasonlításban, megelőzi többek között Németország, Franciaország és Nagy-Britannia. A befogadott menekültek népességhez viszonyított arányát nézve pedig az olyan kisebb országok, mint Svédország, Hollandia és Belgium is több menekültet fogadnak be.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) elemzése szerint 2012 végén Európa a világszerte más országba menekülők 17 százalékát fogadta be, ami kontinensünkön 1,8 millió menekültet jelentett, 245 ezerrel többet, mint az év elején.

Olaszországi körkép

A becslések szerint 2013. január 1-jén Olaszország nagyjából 60 milliós népességéből 4,9 millió külföldi volt. Ugyanekkor hozzávetőlegesen 294 ezer fő illegálisan tartózkodott az országban, vagyis a külföldiek összesen 6 százaléka. 2012-ben a bevándorlók közül nagyjából 2,3 millió dolgozott, míg félmillióan munkanélküliek voltak.

Olaszország jelentős összegeket fordít a bevándorlók fogadására: a bevándorláshoz kapcsolódó legsürgősebb kérdések megoldására alapot hoztak létre múlt év végén, amelyre 190 millió eurót szántak. Ezenkívül a képviselőház 20 millió eurót szavazott meg a kíséret nélkül érkező kiskorúak befogadására. Az uniós források nem maradnak el ezen a téren sem, hiszen az Európai Bizottság 2014 elején 12,8 millió eurót folyósított Olaszországnak a bevándorlókat fogadó létesítmények bővítése érdekében. A plusz forrás célja az is, hogy a migrációs nyomásnak jobban kitett területeket tehermentesítsék azáltal, hogy más helyeken is létrehoznak bevándorlók fogadására alkalmas helyeket.

Török Orsolya

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »