Minden eresztékében recseg Ukrajna

Timosenko nem akar miniszterelnök lenni a válság idején – inkább majd elnökasszony lenne, ha összejön az új választás. A kisebbségi nyelvtörvényt eltörölték, ez nagy érvágás a magyarságnak. Eközben pedig menekülnek a leváltott elnök hívei.

Az ukrán parlament Olekszandr Turcsinov házelnököt bízta meg vasárnap az államfői feladatok ellátásával az új államfő hivatalba lépéséig. Turcsinov utasította az ukrán törvényhozás képviselőcsoportjainak vezetőit, hogy keddig állapodjanak meg az új parlamenti többségről és a „nép bizalmát élvező” új kormány összetételéről.

A börtönből szombaton kiszabadult Julija Timosenko nem akar újból miniszterelnök lenni. Ezt ő maga jelentette be vasárnap egy nyilatkozatban. A brit hírügynökség úgy értékeli, hogy Timosenkót az államfői tisztség érdekli inkább. Az elnökválasztást május 25-re írta ki a parlament.

Menesztettek és menekültek

A parlament menesztette tisztségéből Leonyid Kozsara külügyminisztert, aki Viktor Janukovics államfő döntésére elutasította a társulási és szabadkereskedelmi egyezmény megkötését az Európai Unióval, és helyette szorosabbra fűzte gazdasági kapcsolatait Oroszországgal.

Az ügyvezető főügyész utasítást adott a Janukovics legbelső köréhez tartozó Olekszandr Klimenko volt jövedéki és adóügyi miniszter, valamint Viktor Psonka egykori főügyész őrizetbe vételére. Az ideiglenesen megbízott belügyminiszter pedig közölte, az állambiztonsági szolgálat és a főügyészi hivatal vizsgálja „az ukrán nép ellen elkövetett súlyos bűncselekményeket, ideértve a volt állami vezetők által elkövetetteket is”. Hivatali hatalommal való visszaélés miatt harminc belügyi tisztviselő ellen indult vizsgálat.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetői önkényesen elhagyták szolgálati helyüket, kikapcsolták telefonjaikat és valahol bujkálnak – mondta a parlamentben Valentin Nalivajcsenko, az ukrán titkosszolgálatok tevékenységének ellenőrzésével egy napja megbízott ellenzéki politikus. A fontos objektumok, beleértve a nukleáris létesítményeket és a Dnyeper-folyón lévő vízerőművet, védelem nélkül vannak – idézte Nalivajcsenko szavait az orosz hírtévé.

Továbbra sem ismert Viktor Janukovics leváltott ukrán elnök tartózkodási helye. Egy, Oroszországba induló magánrepülőgéptől, amelynek a fedélzetén tartózkodott az államfő, megtagadták a felszállási engedélyt szombaton a kelet-ukrajnai Donyeckben, mert nem voltak rendben a dokumentumai. A volt államfő gépkocsin ismeretlen helyre távozott.

Vége a kisebbségi nyelvhasználatnak

Eltörölte az ukrán parlament vasárnap a kisebbségi nyelvek használatára vonatkozó, 2012-ben elfogadott törvényt, amely hivatalosan engedélyezte a kétnyelvűséget azokban a régiókban, ahol az adott nemzeti kisebbség lélekszáma meghaladja a lakosság tíz százalékát.

A törvény eltörlése jelentős jogvesztést jelent az ukrajnai kisebbségek számára – közölte az MTI megkeresésére Tóth Mihály, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Határozottan elutasította ezt a döntést, és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János külügyminiszter közbenjárását kérte Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője.

A döntést negatív jelzésnek tartja az orosz duma FÁK-országokkal foglalkozó bizottságának elnöke, mert ezzel megszűnt az orosz nyelv regionális státusa is. 

Az ország területi épsége

Ukrajna területi épségét meg kell őrizni, és az országnak sürgősen szüksége van egy működő kormányra – jelentette ki Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök, akik telefonon egyeztettek az ukrán helyzetről. Mindketten hangsúlyozták, hogy közös érdekük egy mind politikailag, mind gazdaságilag stabil Ukrajna – közölte Merkel szóvivője, és hozzátette, hogy a két politikus ezután is szoros kapcsolatban marad egymással.

Ukrajna felosztása vagy az erőszakhoz való visszatérés sem Ukrajnának, sem Oroszországnak, sem az Európai Uniónak, sem pedig az Egyesült Államoknak nem áll érdekében – jelentette ki Susan Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. Hozzátette, hogy „súlyos hiba” volna Oroszország részéről, ha csapatokat küldene Ukrajnába.

Ki fizessen? 

Az Európai Unió kész jelentős pénzügyi segítséget felajánlani Ukrajnának, ha már lesz új kormánya – mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa. Hasonlóan nyilatkozott Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, aki szerint az IMF kész segítséget nyújtani Ukrajnának.

Az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa, Karel De Gucht kijelentette, hogy az EU kész aláírni egy új kereskedelmi megállapodást Ukrajnával, amint az új ukrán kormány megalakul.

Az Egyesült Államok kész arra, hogy támogassa Ukrajnát azon az úton, amely visszavezet a demokráciához és a gazdasági növekedéshez – jelentette ki az amerikai pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy törekvésében más államokkal, köztük Oroszországgal is együtt kíván dolgozni.

Az emberi jogok Ukrajnában való tiszteletben tartásának nemzetközi ellenőrzését sürgette az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács elnöke, és arra kérte az ukrán hatóságokat, hogy engedjék be képviselőjüket az országba. 

Izraeli értékelések szerint Oroszország még nem mondta ki az utolsó szót szomszédja ügyében, s Putyin nem engedheti meg magának Ukrajna elvesztését.

Az utcán a helyzet…

Kijevben nyugodtan telt a vasárnap, egy incidenst, a kommunista párt székházának kifosztását leszámítva. A város központjában a Függetlenség tere továbbra is tele van tüntetőkkel. A tiltakozók önvédelmi egységei, köztük katonai sisakot és pajzsot viselő emberek vették át a rendőröktől az államfői hivatal és a parlament őrzését, hogy útját állják a radikális csoportoknak, amelyek esetleg károkat okoznának az intézményekben, vagy erőszakos cselekményeket robbantanának ki.

A francia hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a polgárháborús állapotokat mutató kijevi kormányzati negyedben és környékén az élet némileg visszatérni látszott vasárnap a normális kerékvágásba, és például kinyitottak a napok óta zárva tartó üzletek.

És holnap jön Ashton

Kijevbe utazik hétfőn Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője, aki az Európai Külügyi Szolgálat vasárnapi közleménye szerint arról tárgyal majd, hogy hogyan támogatná az Európai Unió a politikai válság tartós megoldását és a gazdaság stabilizálását.

Kitekintő / MTI / Kovács Andrea (Kijev)

Friss hírek