menekültek

2050-re 1,2 milliárd ember válhat menekültté

Egy, a globális ökológiai fenyegetésekkel foglalkozó elemzés szerint a népesség gyors növekedése, az élelemhez és vízhez való hozzáférés hiánya, valamint a természeti katasztrófáknak való kitettség következtében 2050-re több mint egymilliárd ember kényszerül lakóhelye elhagyására.

Read More »

Általános sztrájkot hirdettek a migráció ellen Lampedusán

Lakossági tüntetés zajlott Lampedusa szigetén vasárnap, miután egyetlen hajóval félezer migráns érkezett az olaszországi szigetre, és a helyi migránstábor ismét zsúfolásig megtelt. Salvatore Martello polgármester általános sztrájkot hirdetett, hogy kikényszerítse a sziget lezárását.

Read More »

Menekültválság: lassan Szicília is besokall az olasz kormány tétlensége miatt

A szicíliai regisztrációs központokban (hot spot) és minden más migránsszálláson megkezdték a létszám, az elhelyezési feltételek, valamint a  járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzését - jelentette be szicíliai kormányzó Palermóban tartott hétfői sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy az utóbbi két hónapban több mint tízezer bevándorló érkezett a szigetre.

Read More »

Lampedusa ismét teljesen megtelt illegális bevándorlókkal

Kevesebb mint tizenkét óra leforgása alatt tizennégy hajó kötött ki Lampedusán - a dél-olaszországi sziget kedden ismét teljesen megtelt illegális bevándorlókkal, egy nappal azt követően, hogy a belügyminiszter megoldást ígért az érkezések miatti egészségügyi helyzetre.

Read More »

Menedékkérők miatt alakulhat ki új járványgóc Olaszországban

Katonák zárták le a vöröskereszt központját az északkelet-olaszországi Jesolo városában, miután az itt tartózkodó menedékkérők közül negyvenketten pozitív koronavírus-tesztet produkáltak - közölte Valerio Zoggia jesolói polgármester csütörtökön, aki azért kérte a központ katonai felügyeletét, hogy senki ne hagyhassa el a vöröskereszt székhelyét.

Read More »

Két kolumbiai válság története

Az Iván Duque vezette kolumbiai kormány erősen próbálja megtisztítani Kolumbiát a kokacserjétől - lévén az amerikai vezetés is ezt sulykolja -, miközben az országnak a Venezuelából (még mindig) folyamatosan érkező menekültáradattal is meg kell küzdenie.

Read More »

Törökország konkrét támogatást vár a NATO-tól

Mivel Törökország az egyetlen NATO-tagország, amely farkasszemet néz az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, és 3,7 millió szíriai menekültnek nyújt biztos menedéket a konfliktus kezdete óta, Ankara az elszenvedett veszteségek okán konkrét támogatást vár a katonai szervezettől és minden szövetségestől - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan hétfőn Brüsszelben.

Read More »

Könnygázzal oszlatják a menekülteket a görög-török határon

A görög rendőrség könnygázt vetett be a török határon, miután a menekültek szombaton nagyobb csoportokban érkeztek a határra és beengedésüket követelték. Az újabb menekülthullámot a török hozzáállás változása indította el, a török kormány ugyanis a szíriai helyzet romlása miatt immár nem tartja vissza az Európa felé tartó menekülteket. 

Read More »

Jövőre további kétmillió venezuelai hagyhatja el a hazáját

További kétmillió venezuelai hagyhatja el a súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő hazáját 2020-ban - közölte Eduardo Stein, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) venezuelai menekültekkel és migránsokkal foglalkozó különmegbízottja Brüsszelben.

Read More »

Erdogan ismét menekültáradattal fenyegette meg Európát

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy 3,6 millió szíriai menekültet küld országából Európába, amennyiben az unió megszállásnak próbálja minősíteni a szerdán megkezdett török hadműveletet Északkelet-Szíriában.

Read More »