Leszavazta a román alsóház a bányászati törvényt

Váratlanul elutasította kedden a bukaresti képviselőház a bányászati törvényt, amelynek alapján a szakhatóságok és minisztériumok engedélyezhették volna a Verespatakra tervezett színesfémbányát is.

Bár a kormánypárti képviselők szerint a jogszabály a lehető legkorszerűbb, a környezetre nem ártalmas technológiák alkalmazását írja elő, a szenátushoz hasonlóan a döntéshozó kamarának számító alsóházban sem gyűlt össze a dokumentum elfogadásához szükséges szavazat. Holott a honatyák előzőleg rekordgyorsasággal, 45 perc alatt cikkelyenként megszavazták a dokumentumot, amely azonban a végszavazásnál elbukott.

Az ország több városában civilek tüntetéssorozata kísérte a parlamenti vitát: Kolozsváron a parlamenti pártok, Bukarestben pedig a Nép Ügyvédje székházát, valamint a törvényhozásnak otthont adó Nép Házát ostromolták több órán keresztül a verespataki bányanyitást ellenző civilek.

A balliberális kormánykoalíció (USL) által előterjesztett módosító javaslatok értelmében a bányászati törvény kimondja, hogy bármilyen jellegű kitermelés esetében kizárólag a legkorszerűbb technológiát lehet alkalmazni. A jogszabály megtiltja a környezetet vagy az érintett lakosságot veszélyeztető ipari technológiák használatát. A törvény végleges változatát hétfőn este, nagy fokú titokzatosság közepette szavazta meg az alsóház ipari és közigazgatási bizottsága.

A törvényhozás gyakorlatától eltérően a parlament honlapjára nem került fel a dokumentum, amelybe az újságírók sem tekinthettek bele, sőt a honatyák is csupán az ülés előtt kaptak egy-egy példányt a módosított változatból. Ennek ellenére Iulian Iancu, az ipari bizottság szociáldemokrata elnöke valóságos dicshimnuszt zengett a bányatörvényről, amely szerinte egyszer s mindenkorra szertefoszlatja a civilek és környezetvédők részéről az elmúlt években a színesfém-kitermeléssel és -feldolgozással kapcsolatban megfogalmazott aggályokat.

„Mostantól a környezetvédelmi, valamint a kulturális minisztérium kötelező módon csak abban az esetben folytathatja a különböző bányaprojektek engedélyezését, ha a törvényben rögzített feltételeknek eleget tesz a beruházó. Újdonság az is, hogy egyetlen kitermelés sem kezdődhet el anélkül, hogy a román állam nyilvánosságra ne hozná az engedélyezési folyamat valamennyi szakaszában született határozatokat. Hasonlóképpen figyelembe kell venni az érintett lakosság észrevételeit, továbbá biztosítani kell a régészeti lelőhelyek védelmét is” – ismertette a jogszabály előírásait Iulian Iancu.

A politikus hozzátette, az új törvény előírásai alapján történik majd azoknak a bányaprojekteknek az engedélyezése is, amelyek ügyében még nem született szakhatósági döntés, beleértve a Verespatakra tervezett színesfémbányát is. Ám a Verespatak-törvényhez hasonlóan a bányászati törvényt is elvetette a parlament, vélhetően a kormányzó szociáldemokraták és a liberálisok közötti ellentétek miatt.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »