Nemzetközi fórumhoz fordult a MOL

A Budapesti Értéktőzsde honlapján ismét üzent vitapartnerének, azaz a horvát kabinetnek a MOL. Az Ina feje felett már-már parttalan vitát folytató felek máig sem tudtak megállapodni a horvát olajtársaság sorsáról, így a magyar cég nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett Zágrábbal szemben.

Az Ina sorsán vitatkozó két főrészvényes, azaz a magyar olajtársaság, illetve a horvát kormányzat hónapok elteltével sem volt képes lezárni az Ina irányítási jogkörei kapcsán kialakult nézeteltérésüket, sőt minden bizonnyal azt sem tudták elérni, hogy legalább némileg közeledjenek egymás felé az igencsak eltérő álláspontok. Így a MOL vezetése úgy határozott, hogy a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) fordul, mert mint közleményükben jelezték: a horvátok nem teljesítették számos szerződésben is vállalt kötelezettségüket.

A magyar olajtársaság vezetése az Energia Charta Egyezményre hivatkozva kérelmezte az eljárást, ugyanakkor a fentebb már említett kommünikéjükben azt is hangsúlyozták, hogy a MOL továbbra is nyitott a vita tárgyalásos rendezésére.

Válaszcsapás?

A magyar sajtó első reakciói szó szerint válaszcsapásként értékelték az eljárás kezdeményezését, s hasonlóképp reagáltak a horvát lapok is. A Večernji list példának okáért úgy fogalmazott, hogy a MOL közleménye hiába emelte ki célként a lezáratlan kérdéskörök tisztázását, nem lehet kérdéses, hogy ezzel a lépéssel a magyar olajmulti újabb olajat öntött a tűzre. A horvát cikkíró ráadásul mindehhez azt is hozzátette, hogy ilyen formában az Ina két főrészvényese minden bizonnyal befejezettnek tekinti a „négyszemközti” egyeztetéseket.

Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy egy választottbírósági eljárás csak akkor lehetséges, ha az érintett bíróság joghatóságát mindegyik vitás fél elfogadja. E nélkül ugyanis egyetlen választott bíróság sem hozhat kötelező érvényű határozatot. Horvát források szerint ráadásul ebben az esetben a délszláv kabinet és a MOL között született egyetlen szerződés sem jelöli meg a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központját (ICSID) előre egyeztetett vitafórumként. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy horvát beleegyezés híján ez a lehetőség csupán magyar szándék marad.

A washingtoni székhelyű, önkéntes bíróság ezt leszámítva nem kérdéses, hogy ideális vitafórum lenne Zágráb és a MOL számára. Hiszen a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) fiókszervezeteként még 1965-ben éppen azért hozták létre, hogy kezelje a külföldi befektetők és a fogadó országok kormányai között felmerülő vitás kérdéseket. Az ICSID egy független bírói testület, amelynek célja a viták egyeztetéssel vagy döntőírósági eljárással történő rendezése.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »