A prágai vihar még nem ült el

A prágai botrány arról szól, hogy politikusok és vállalkozók mennyiben segítik a közpénzek kitalicskázását, illetve van egy kis romantikus szál is a történetben. A cseh miniszterelnök lemondott, utódját pártja megtalálni vélte pénteken. A frissen jelölt Nemcová azt szeretné, ha az egész nyomozást megvizsgálhatnák, mondhatni megkérdőjelezhetnék. A politikai elit küzd a stigma ellen – bár ettől persze csak rosszabb lesz.

A csehországi eseményeknek három olvasatával érdemes foglalkozni. Megkerülhetetlenül a felszínessel fogunk a legtöbb helyen találkozni. Ez nem más, mint a miniszerelnöki hivatalt vezető Jana Nagyová és Petr Necas lemondott miniszterelnök közötti viszony taglalása. Nagyovát azzal vádolják, hogy egyenesen a katonai titkosszolgálatot vetette be Necas válásakor riválisa, Necasová megfigyeltetésére. Ez a szappanoperába illő epizód ugyan egy kedves foltja ennek a botránynak, mégsem ez a magja, sőt. Úgy tűnik, ez a Necas elleni karaktergyilkosság végső kommunikációs csapása, hiszen a többgyerekes családapa válik a munkatársa miatt, ez mégsem akkora szó Prágában, ahol az előző két miniszterelnök is hasonlóan járt el.

A második olvasat már sokkal izgalmasabb, mert nem csak egy romantikus szál politikai kommunikációs csapdáját látjuk. A botrány egyik fő vádpontja úgy szól, hogy Necas a tavalyi megszorító csomag elfogadása közben lépett a törvénytelenség útjára. A nagyon szerény többséggel rendelkező hárompárti koalíció legnagyobb pártjában, az ODS-ben ugyanis három képviselő nem akarta megszavazni a javaslatot. Ez a három ODS-tag végül lemondott mandátumáról, a soron következők már jól szavaztak, míg az előzőek pedig zsíros állami állásokat kaptak „jutalmul”. Az ügyészség szerint ez kimeríti a korrupció fogalmát.

Ez azért érdekes, mert ha ez így van, akkor alighanem sok ezer hasonló ügy alakulhatna szerte Európában. A „felfelé buktatás” vagy „elfekvő” posztok kifejezetten bevett megoldások olyan esetekre, amikor az útban lévő kolléga már túl sokat tud ahhoz, hogy egyszerűen kirúgják vagy kizárják. Egy-egy állami cég felügyelőbizottsága, kisebb nagyköveti posztok, jelentéktelennek tűnő államtitkárságok eshetnek ilyenkor áldozatul inkompetens, tapasztalatlan politikusoknak. Nagy kérdés, hogy a cseh igazságszolgáltatás hogyan fogja kezelni az ügyészségnek ezt a vádját, amellyel valószínűleg nemcsak Nagyovát, hanem Necast magát is utól fogják érni.

Az ügy igazi szépsége a harmadik szinten van. Mellékszálnak tűnik a sajtóbeszámolók alapján, holott a fő esemény éppen az, hogy a Csehországban keresztapának hívott személyek hálóját kezdte el felfejteni az olmützi ügyészség, amikor minden más szál is kibukott a lehallgatások során. A lehallgatások célpontjai azonban első körben e gazdasági bűncselekményekkel, közpénzek elsikkasztásával vádolt gazdag exprivatizátor vállalkozók voltak. Az, hogy egy ügyészség tényleg nekik mert menni, titkosszolgálati módszereket is bevetve, és nem riadt vissza attól, hogy a lehallgatott sms-ek és telefonok a politika legfelsőbb köreibe vezettek, ez az igazi jogállamiság.

Éppen ezért érthetetlen Nemcová nyilatkozata a pénteki lapokban, miszerint a demokráciát veszélyeztetné a rendőrség akciója. Ellenkezőleg! Az ún. state capture azt jelenti, hogy az állami pénzeket egyes cégek és politikusok koalíciója célzottan szerzi meg. A köszbeszerzések Csehországban több mint kétharmadukban vitathatóak egyes kutatások szerint, míg 14 százalékuk sem a cseh, sem a vonatkozó nemzetközi szabályoknak nem felel meg. A két politikai dinoszaurusz, a jobbközép ODS és a szocdem CSSD, túlságosan is összefonódtak a rendszerváltó gazdasági elittel. Az ő szeparációjukra tett kis kísérlettel van most dolgunk.

Még egy fő kérdés persze magától adódik: miért pont a választások előtt egy évvel ért oda a régóta zajló nyomozás, hogy látványos 31 házkutatást tartva, miniszterelnököt buktatva, 8 millió dollárt és aranytömböket lefoglalva, megindult a vádemelés 8 politikussal és néhány keresztapával szemben? Utóbbiak kitől értesültek a fenyegető razziáról, hogy elmenekülhettek időben az országból? Necas nem volt elég hajlítható, és ezért akarta valaki félreállítani, vagy csak még hajlékonyabbakat találtak? Vagy esetleg egyszerűen keresztapák közti harcba keveredett az ODS vezetése, amelynek áldozatul is esik…? A történet tehát biztos nem Necas és Nagyová magánéletéről szól. Bárki is indította el a lavinát, most már önálló pályára állt, amelynek kivételesen van esélye arra, hogy befolyásolja a cseh politikai kultúra evolúcióját.

Feledy Botond

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »