Kilenc év után megszűnt a deficiteljárás

Az uniós pénzügyminiszterek pénteken a déli órákban az Európai Bizottság javaslatát jóváhagyva megszüntették a Magyarországgal szemben a túlzott mértékű hiány miatt még kilenc évvel ezelőtt indult eljárást.

Kilenc év után megszűnik a Magyarországgal szemben a túlzott mértékű államháztartási hiány miatt folyó eljárás. Az erről szóló döntést pénteken a déli órákban hozta meg vita nélkül, egyhangú döntéssel az EU pénzügyminiszteri tanácsa.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a döntést követően a sajtónak nyilatkozva kiemelte, hogy a deficiteljárás megszűntetése az elmúlt évek államháztartási erőfeszítéseinek, az addósság csökkentésének és a hiány 3 százalékos küszöbérrték alá történt leszorításának az eredménye.

Hozzátette, hogy a pozitív döntésben benne van az elmúlt három év munkája, a lakosság munkája és erőfeszítései, amelyek révén sikerült rendbetenni az államháztartást.

Varga hangsúlyozta, hogy a kormány azon lesz, hogy az ország a következő hónapokban se csússzon vissza a deficiteljárásba és elkerülje egy-két más ország sorsát. A miniszter ezzel vélhetően Máltára utalt, amely alig félév után újra visszakerült az eljárás alá, miután nem tudta a 3 százalékos szint felett tartani az államháztartás hiányát.

A nemzetgazdasági miniszter egy kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy a kormány az Európai Bizottságnak az európai szemeszter keretében Magyarországnak címzett országspecifikus ajánlások közül többet is vitat. Ezek közé sorolta az energiaadót, az adózást illetően megfogalmazott ajánlásokat és az igazságszolgáltatásra vonatkozó részt is.

“Ezekkel nem értünk egyet, és jeleztük az Európai Bizottságnak, hogy ebben a tárgyban kezdeményezéssel fogunk élni, ami az Európai Tanács jövő heti ülése elé kerül” – jelentette ki a miniszter.

Az országspecifikus ajánlásokat állam- és kormányfőknek is jóvá kell hgyniuk, mielőtt a pénzügyminiszteri tanács véglegesen elfogadná őket.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »